Technika

A szokatlan formájú léggömb égi forrásokat fakaszt

Általában akkor kezdjük el becsülni a dolgokat, amikor már nincsenek. Így van ez a vízzel is: a felmérések és becslések szerint jelenleg kétmilliárd embernek kell nélkülöznie a tiszta ivóvizet, így számos fertőzés terjed a szennyezett vízen keresztül.

A Skydrops – ami egy héliummal töltött, furcsa alakú léggömb – megoldást nyújthat a problémára, ezt a szerkezetet ugyanis arra tervezték, hogy a levegőből több száz liter tiszta ivóvizet gyűjtsön össze. A Skydrops-t a brazil Murilo Gomes és Guilherme Rodrigues tervezte.

A Skydrops-ban egy olyan rendszer található, amely ki tudja nyerni a levegőben található párát. A fémlemezeket a motor által termelt energiával működő Peltier-elemek* hűtik. A hideg lemezekre a pára kicsapódik, melyet kis csövek vezetnek el a szerkezet belsejébe. Így naponta akár 50 liter tiszta ivóvizet is össze tud gyűjteni, és két hónapig képes működni egyhuzamban.

* Termoelektromos félvezető hűtőlapok, amelyre ha ellenfeszültséget kapcsolunk, akkor az egyik oldala felmelegszik, a másik pedig lehűl, így tud az egyik rendszerből hőt elvonni, a másiknak pedig átadni.

Forrás: http://www.ecofriend.com