Technika

Tölt a lódenkabát

Egyre jobban izgatja a konfekcióipart, hogy a nap energiájának átalakítását elektromos energiává már szövet vékonyságú organikus anyagokkal is meg tudják oldani.

Németországban a napenergetikai kutatásokkal foglalkozó freiburgi Fraunhofer intézet szépen halad ezirányú kísérleteivel, a müncheni Lodenfrey ruhagyár már érdeklődik a megoldás gyakorlati alkalmazása iránt, a férfiruházatainál.

A ruhagyártót elsősorban egy dolog izgatja: számtalanszor fordul elő, hogy a fontos ügyeket mobil eszközön lebonyolítani kívánó ember egyszer csak szembetalálja magát a problémával: lemerült a készülék és ebből különböző, főleg üzleti kellemetlenségei származhatnak.

A mobilok rendszeres feltöltése, mondjuk a zakónkkal, ugyanakkor számos gyártói problémát vet fel: a monsterandcritics.com portál megemlíti, hogy még nincs megoldás arra, miként őrizzék meg a ruha energiatöltő képességét, ha például tisztítóba viszik. A portál szerint ez a gond az egész konfekcióipart egyelőre várakozó álláspontra kényszeríti, ez idő szerint a textiliaszerű napelemek mihamarabbi felhasználása elsősorban az építőipart hozhatja lázba.

Ugyanakkor a textilipar egyes képviselői olyan megoldást emlegetnek, ahol a napelemes feltöltést egy külön a zakókra, dzsekikre illeszthető és onnét levehető anyagdarabbal lehetne megoldani, miként a biztonságnövelő világító, fényvisszaverő ruhadarabokat. Nem kizárt, hogy a textilipar ezen vonal fejlesztésére áll rá elsősorban. Mások szerint viszont a fűtőenergiára érdemes figyelni: a napelemes anyagok a melegebb öltözékhez lehetnek hasznosak.

Akárhogy is, a textilipar bizonyára nem száll be a fotovoltaikus kutatásokba, mert egyszerűen nem éri meg neki. A kész és biztos innovatív megoldásokat várja…..