Technika

Új, „zselés” akkumulátor kis elektromos készülékekhez

Túl nehéz a laptopod? Ez biztosan az akkumulátor hibája, de hál’ istennek, a nagy, nehéz és veszélyes lítium-akkumulátorok korszaka letűnni látszik. Ian Ward, a Leedsi Egyetem fizikusa egy új polimer gélt fejlesztett ki, amelynek segítségével olcsóbb, könnyebb és hatékonyabb akkumulátorokat lehetne gyártani.

„A polimer gél úgy néz ki, mint egy szilárd hártya, ám valójában 70%-ban folyékony elektrolitot tartalmaz. – írta Ward az új anyagról – Amúgy alapvetően úgy készül, mint egy hagyományos zselé: sok meleg vizet kell adni a zselatinhoz, amely ez esetben egy polimer és elektrolit keverék, majd az egészet lehűtve szilárd, ruganyos anyagot kapunk.” – olvasható a mnn.com -on.

A nyilvánosságra hozott hírek szerint az új polimer gélt olcsón lehet formázni. A vékony hártya az akkumulátor elektródái közé kell helyezni, így az helyettesíthetné a lítiumos akkumulátorokat. A súly és a méret csökkentése mellett, az új akkumulátorokat 10%-kal kevesebbe kerülne előállítani, mint a jelenleg forgalomban lévő lítiumosokat.

Ráadásul a polimer géles akkumulátorok biztonságosabbak, mint a hagyományos lítiumosak, ez utóbbiak ugyani túlmelegedés esetén könnyen kigyulladhatnak. „A hagyományos lítiumos akkumulátorokban szerves folyadék alapú elektrolitok vannak, ezek szoktak felgyulladni. A folyékony elektrolitokat gél elektrolitokkal helyettesítve növelhetjük az akkumulátor biztonságát.” – mondta Peter Bruce, a St. Andrews Egyetem professzora.

Az új találmány licencét az amerikai Plystor Energy Corporation már meg is vásárolta, és el is kezdték a polimer gél tömeggyártási feltételeinek vizsgálatát.