Technika

Organica élőgépek Kínában

Kína gazdasági növekedésének, valamint ezzel párhuzamosan előtérbe kerülő jóléti programjának sok tekintetben az elérhető víz hiánya szab gátat. A vízkezelés és szennyvíztisztítás helyzetének javítása kiemelt program. A következő öt évben több mint 100 milliárd eurót kívánnak erre a célra fordítani, melynek során a magyar szakemberek számottevő szerepet kaphatnak.

A haza fejlesztésű Organica Élőgépes szennyvíztisztítási technológia eredményeivel – a hagyományos eljárásokat a magas szintű mérnöki ökológiával, biotechnológiával, valamint informatikai megoldásokkal ötvözve – világszerte jelentős elismerésre tett szert. Két éve indult el az a kutatásfejlesztési projekt, amely a 15 milliós lakosú kínai metropolisz, Shenzen város vízminőségének javítását célozza. A közös munka több mint 400 millió forintos költségvetéssel és a magyar kormány részéről 278 millió forintos támogatással startolt – derül ki a cég tájékoztatásából.

A napokban zárult a program első szakasza, melynek során az Organica szakemberei felmérték a nagyváros jelenleg meglévő szennyvízrendszerét és annak 27 nagyméretű, üzemben lévő szennyvíztisztítóját. Kiválasztották a kritikus pontokat és kidolgozták a megoldási koncepciót. Két év alatt már két Organica Élőgépek technológiával épült telepet is átadtak, s ez komoly referenciát jelent a további együttműködéshez. Kijelölésre kerülhetnek azok a meglévő szennyvíztelepek, amelyeket Organica technológiával fognak intenzifikálni. Az együttműködés hosszútávú célja, hogy a shenzen-i modellre alapozva a programot hamarosan egész Kínára kiterjesszék.