Technika

Biológiailag lebomló műanyag narancshéjból

A kutatók felvették a kapcsolatot egy brazil juice-gyártó céggel, és elindították az Orange Peel Exploitation Company-t, hogy a nagyközönségnek is bemutathassák a technológiát. „Nyolc millió tonna narancsmaradvány van Brazíliában. Minden kifacsart narancs nagyjából fele a kukában landol. Mi tulajdonképpen felfedeztük, hogy mikrohullámok segítségével fel tudjuk hasznosítani ezt a rengeteg szemetet” – mondta James Clark, a Yorki Egyetem zöld vegyészet professzora, az új eljárás egyik kifejlesztője.

A technológia lényege az, hogy a nagyteljesítményű mikrohullámokat a növényi alapú anyagra összpontosítják, így a kemény cellulóz molekulák illékony gázokká alakulnak. Ezeket a gázokat aztán folyékony állapotúvá alakítják, amelyből műanyagot lehet előállítani a tudósok állítása szerint. A folyamat 90%-os hatékonyságú, és más növényi alapú szemétnél is lehet alkalmazni. A narancshéj azért passzol ehhez a technológiához, mert gazdag d-limoninban, amely kulcsfontosságú a folyamat szempontjából.

„A mikrohullámban az a különleges, hogy kifejezetten alacsony hőmérsékleten tudjuk elvégezni a folyamatot: 200 ˚C fölé még sosem kellett mennünk. És a limonint más vegyi anyagokká is át tudjuk alakítani. De papírhulladékkal is sikeres a technológia” – tette hozzá Clark.

Az új eljárás előnye – a biológiai úton lebomló műanyag előállításán túl – az, hogy rengeteg hulladékot lehet újrahasznosítani általa. A biomasszát előállító mezőgazdasági üzemek, gyárak és erőművek számára is jó hírt jelent az új technológia. Most már választhatnak: vagy a biomassza-erőművekbe szállítják a növényi hulladékot, vagy műanyagot állítanak elő belőle.