Technika

A világ legzöldebb adatközpontját építik meg Izlandon

Egy brit vállalat bízta meg a Coltot, egy telekommunikációs és informatikai céget, hogy építse fel a világ első szénsemleges adatközpontját, amelyet mintegy előre összeszerelve szállítanak Izlandra.

Az 500 m2-es raktárépületet 37 részben hajóval szállítják el a korábbi NATO-központ helyére, Keflavikba a következő hónapban, ahol az üvegből és fémből álló, klimatizált elemeket egy nagy épületben szerelik majd össze – írja a Guardian. A számítógépes szervernek otthont adó adatközpontot víz- és geotermikus erőművek látják majd el energiával, ami Izlandon egyáltalán nem meglepő, hiszen az elektromos áram nagy részét megújuló energiaforrásokból állítják elő. A projektet a brit adatszolgáltató cég, a Verne Global indította el, amely a versenyképesség érdekében döntött az olcsó izlandi energia kihasználása mellett.

Általában az adatközpontok megtervezése és megépítése két évet vesz igénybe, de az izlandi központ építéséhez szükséges elemeknek mindössze négy hónap kell majd az előállítástól az összeszerelésig. Az elemekhez a nyersanyagot Nagy-Britanniában szerzik be, a gyártást és az előre-összeszerelést a Tyne and Wear végzi majd, ahol különböző teszteket is elvégeznek az elemeken, mielőtt hajóra raknák őket.

Az adatközpontoknak általában rendkívül nagy az áramigényük: egyrészt a szerverek maguk rengeteg áramot fogyasztanak, másrészt működés közben folyamatos hűtést igényelnek. A Verne természetes hűtést ígér ügyfeleinek, hiszen a hideg izlandi levegővel hűtenék a felmelegedő berendezéseket. A szervereket nagy sebességű kábelek kötnék össze az USA-val és Európával, de ezeket a Colt az igényeknek megfelelően bármikor bővíteni tudja. A szerver akkora lesz, hogy bármikor képes lesz akár 100 megawattos terhelést is elviselni. Ez elég sok, tekintve, hogy egy banki rendszer nagyjából 3 megawattos kapacitást igényel.

Jeff Monroe, a Verne vezérigazgatója így nyilatkozott: „Ez a projekt biztosítja számunkra, hogy kielégítsük a gyorsan növekvő fogyasztói igényeket.” A Microsotft szerint az adatközpontok piaca 2020-ra 50 milliárd dollárról 78 millárd dollárra nő, szóval a fogyasztói igények növekedése több mint gyors. A Verne tavaly kezdte népszerűsíteni az elemekből álló, összeszerelhető adatközpontját, és egy év alatt rögtön tíz ügyfélre akadt, ám az izlandi megbízást leszámítva mindegyiket a cégközpont mellé rendelték az ügyfelek.

„Az izlandi adatközpontot eredetileg a Colt saját használatra tervezte, de a befektetőink mód felett érdeklődtek iránta, így beengedtük a piacra” – mondta Bernard Geoghegan, a Colt adatközpont-divíziójának vezetője.

A Coltnak Európában 300 adatközpontja működik, jelenleg 19 kiadó. A tavalyi másfél milliárd dolláros bevételéből 133 millió dollár az adatközpontokból folyt be.