Technika

Kutatók kifejlesztettek egy szivacsot, amely megköti a szén-dioxidot, ráadásul még ehető is

Mivel a légkörbe jutó szén-dioxid mennyisége folyamatosan növekszik, a kutatók különböző szűrőket fejlesztenek ki, amelyek a szén-dioxid-mennyiség egy részét vagy egészét képesek megkötni és tárolni. Ezeknek a szűrőknek a nagy részénél találkozunk egy porózus kristállyal, ún. fémorganikus vázzal (MOF). Sajnos ezek a fémorganikus vázak általában kőolajalapúak, és néhány közülük még mérgező nehézfémeket is tartalmaz.

Az illinoisi Northwestern University kutatói kifejlesztettek egy méregmentes fémorganikus szerkezetű szivacsot, amely tökéletesen alkalmas a szén-dioxid megkötésére, és cukorból, sóból és alkoholból elő lehet állítani. Az már csak ráadás, hogy ha az ember nagyon-nagyon éhes, akár meg is eheti a szivacsot.

A szivacs fő összetevője a gamma-ciklodextrin, ami a kukoricakeményítőből származó cukor. A fémet olyan sókból nyerik, mint a kálium-benzoát vagy a rubídium-hidroxid, ezek megtartják a cukormolekulákat, amelyeknek a pontos elrendezése elengedhetetlen ahhoz, hogy az anyag képes legyen megkötni a szén-dioxidot,

„Kiderült, hogy egy elég meglepő dolog történik akkor, ha sok cukrot egymás mellé helyezünk el lúgos környezetben: elkezdenek reagálni a szén-dioxiddal. A reakció során kristályok megkötik a szén-dioxidot, de a folyamatot bármikor meg is tudjuk fordítani” – mondta Jeremiah J. Gassensmith kutató.

Nem elég, hogy a szivacsból ki lehet üríteni a szén-dioxidot, és utána újra lehet használni, de a szivacs azt is jelzi, ha tele van. Minden kristályban van egy indikátor molekula, amely a környezet pH-értékétől függően megváltoztatja a színét. Amikor a szivacs színe sárgából pirosra vált, akkor a szivacs megtelt, és amikor kiürítik belőle a szén-dioxidot, újra sárga színű lesz.

Forrás: http://www.gizmag.com