Technika

Az új SolarWindow az első átlátszó ablak, amely áramot is termel

A napelemes technológiák folyamatosan fejlődnek, egyre hatékonyabbak lesznek, és számtalan designban öltenek testet. A New Energy Technologies követte a trendet, és kifejlesztették legújabb termékét, a SolarWindow-t.

Ezek az első olyan átlátszó ablakok, amelyek képesek áramot termelni, a rájuk fújt speciális spray-nek köszönhetően. Hat különböző SolarWindow-t fejlesztettek ki hat különböző igényt figyelembe véve:

  • általános: átlagos sima felületű ablak hagyományos épületekhez,
  • strukturális üveg: nagy üvegfelületekhez (pl. üvegfalak),
  • építészeti üveg: belső üvegfelületekhez, elsősorban dekorációs céllal,
  • otthoni: lakóépületek ablakainak,
  • flex: rugalmas réteg a már meglévő ablakokra,
  • BIPV: építőelemekbe integrált napelem.

Az ablakoknál a világ legkisebb napelemét használták, melynek mérete egy rizsszem negyedrészénél is kisebb. A spray szerves anyagokat is tartalmaz, amelyek félvezetőként viselkednek, és ezek a szerves anyagok mind kémiailag, mind organikusan rugalmasak, ami azt jelenti, hogy úgy termelnek áramot, hogy közben az ablak felülete is áttetsző marad.

Az eljárással – a gyártó állítása szerint – tízszer annyi energia termelhető, mint az eddig használt filmréteg-napelemekkel. És még az is lehet, hogy az ablakok a mesterséges fényt is fel tudják használni energiaforrásként. De mivel a New Energy Technologies még mindig dolgozik az új ablakokon, nincsenek adatok arról, hogy pontosan mennyi energiát is termel a SolarWindow, és hogy mennyire lesz az új termék költséghatékony. Ám ami fontos: a napenergia sokkal szélesebb körben terjedhet el az új ablakoknak köszönhetően.

Forrás: http://greenbuildingelements.com