Technika

Tíz környezetbarát mobiltelefon – körkép

Néhány évvel ezelőtt a mobiltelefon még luxuscikknek számított, de mára már szinte mindenkinek van legalább egy. És most, hogy a zöld megoldások egyre fontosabbak az élet minden területén, a mobiltelefon gyártók is megtesznek minden tőlük telhetőt. Íme tíz terv, amely számos környezetbarát vonással büszkélkedhet.

 

1. Nokia Eco Sensor

A nevével tökéletes összhangban, az Eco Sensor érzékeli azokat a biológiai és ökológiai változásokat, amelyek a tulajdonosa körül következnek be. És ez nem minden: az Eco Sensor működéséhez szükséges áramot teljes mértékben a napból származó energia szolgáltatja.

 

 

 

 

2. A ModeLabs YoYo telefonja

Ez is egy ideális mobiltelefon a zöld megoldások rajongóinak. A napelemeken kívül a YoYo a lengő és pattogó mozgásból is képes energiát nyerni. Bízunk a francia tervezők szakértelmében!

 

 

 

 

3. Celsius X VI II Papillon

A lenyűgöző formájú telefon biztosan sok ember álma, viszont kevesen engedhetik meg maguknak. Elképesztően drága: 275 000 dollár… De állítólag megéri. A telefon egy tourbillon óra – egy mechanikus szerkezet, amely a gravitáció káros hatásait küszöböli ki, így az óra pontosan tudja mutatni az időt – is egyben. Az új mobilt már három éve tesztelik, így egyre pontosabb és precízebb a működése.

 

 

 

4. Nokia Morph

A Nokia Morph különböző technológiákat ötvöz egyben. A legszembetűnőbb a nanotechnológia és az áttetsző elektronika. A telefon annyira rugalmas, hogy tetszőleges formájúra hajlítható. És a tízezer transzformátornak köszönhetően a telefon olyan, mint egy élő szervezet.

 

 

 

5. Hanggal működő telefon

Hogy a hanggal lehet áramot termelni? Igen! Tahir Cagin, a texasi A&M Egyetem vegyészmérnök professzora fejlesztette ki ezt az új, még születőben lévő technológiát. Létezik ugyanis egy piezoelektromos anyag, amely képes áramot előállítani, ha 21 nanométer méretűre gyártják. Ha ettől eltérő vastagságú, akkor is fejleszt áramot, de nem annyit. Az ilyen anyaggal ellátott kis készülékek a hang hullámaiból képesek energiát nyerni. Ám ahhoz, hogy ez a technológia elterjedjen, még sok kísérletre van szükség.

 

 

6. Nokia E-Cu

A Nokia E-Cu neve sok mindent elárul: E, mint környezetbarát, és Cu, mint réz. A Patrick Hyland által tervezett mobiltelefon a test hőjét felhasználva termel energiát. Hogy a telefon megjelenése is tükrözze a környezetbarát működési elvet, a készülék felülete a Föld felületét idézi. És a telefon töltéséhez bármilyen hőforrás megteszi. De a legjobb, ha az ember a zsebében vagy a kezében tartva, saját testének hőjét használja fel a töltéshez.

 

 

 

7. Atlas Cinetic

Ricardo Baiao mobilterve üvegből és alumíniumból készül. Energiáját pedig a mozgásból, oszcillálásból nyeri, ugyanazon az elven működik, mint a régi karórák. A telefon csak akkor merül le, ha huzamosabb ideig nem használják. Ilyenkor a teendő: meg kell fogni a telefont, és fel-le mozgatni. A mozgásból származó energiát azonnal hasznosítja a telefon, és már telefonálhatsz is.

 

 

 

 

8. Eco Spin

A szintén a mozgásenergiát hasznosító telefon két levehető akkumulátorral működik. Végtelenül egyszerű feltölteni: csak meg kell nyomni a hátulján lévő gombot, és el kell kezdeni tekerni. A telefont Jung-woo Choi tervezte, és a felhasználók kényelmét is figyelembe véve két grafikus felhasználói felület közül is választhat az ember. A két leszerelhető akkumulátort két különböző célra lehet használni: a feketét üzleti célok, a fémszínűt pedig a környezetbarát üzemmód esetén kell csatlakoztatni.

 

9. iPhone Evo

Ebbe az okostelefonba napelemeket építettek be, így képes megújuló energiával feltölteni magát. Amíg a telefon feltöltött állapotban van, addig a hátoldalán egy zöld alma világít.

 

 

 

 

 

10. Rotel

Ez a telefon kizárólag a mozgásenergiából táplálkozik: csak fel kell húzni a mutatóujjra és pörgetni kell. Egyszerre megnyugtató és környezetbarát.

 

 

 

Forrás: http://www.ecofriend.com