Technika

Zöldebb közterületek a City Contexttel

Sokszor az egyszerű, de nagyszerű (és zöld) ötletek sokkal lenyűgözőbbek, mint a bonyolult, alig érthető technológiák. Az innováció az egyszerűségben rejlik igazán, erre bizonyíték a 2011-es IDEA-díjas City Context, mely egyszerre napelemmel működő köztéri világítótest és szelektív hulladékgyűjtő.

A City Context terveit Li-Te Lo, Song-Jung Chen, Tai-Yen Lee, Chun-Wei Hsu és Cheng-Yu Tsai készítette. A napelemmel ellátott villanyoszlopok aljába elhelyezett szelektív kuka előnye, hogy éjszaka is könnyű megtalálni, és szinte lehetetlen ellopni. A közterület-fenntartók pedig egy speciális kártyával tudják kinyitni a hulladékgyűjtőket, így csak ők tudják kiüríteni azokat.

A kukákat különböző színekkel jelölik meg, attól függően, hogy milyen fajta hulladék gyűjtésére szolgálnak. Persze a közterületen elhelyezett szelektív hulladékgyűjtők nem igazán hatékonyak, hiszen az emberek nem mindig törődnek azzal, hogy mit kellene az adott kukába dobni.

A szelektív hulladékgyűjtő nem az egyetlen zöld vonása a találmánynak. A napelemekkel ellátott világítótestek a nap közben összegyűjtött energiával világítják meg az utcát éjszaka. Ám csatlakozniuk kell a hálózathoz is, hiszen nem minden nap felhőtlen – de már a csak részben napenergiával működő közvilágítás is rengeteg megtakarítást jelentene.

Forrás: http://gajitz.com