Technika

Légtisztítás szobanövényekkel

Sokat lehet hallani arról, hogy a beltéri levegő sokszor szennyezettebb, mint a kültéri, vagy legalábbis szennyezett: a falfestékből, a bútorokból, a textíliákból, a tisztítószerekből számos veszélyes anyag kerülhet a szoba levegőjébe, de az egyszerű házi por is káros lehet az egészségünkre. Az Andrea légtisztító környezetbarát megoldást nyújt a beltéri levegő megtisztítására.

A francia designer, Mathieu Lehanneur és a Harvard professzora, David Edwards közös fejlesztése már 2008-ban elnyerte az Innovation Awards díját, de csak most került kereskedelmi forgalomba. A kis szerkezet a növények természetes szűrő tulajdonságát használja ki: az Andrea kis ventillátorai a föld, a növény levelei és gyökerei felé fújják a levegőt, a gyökerek ugyanis sokkal több toxint képesek megkötni, mint a levelek és a föld együttvéve. Miután a levegő áthaladt a szerkezeten, egy kis nyíláson távozik, immár tisztán.

A korábbi tesztek kimutatták, hogy a rendszernek köszönhetően egy óra alatt 80%-kal csökkent a szobában lévő formaldehid koncentráció. Ráadásul bármilyen szobanövénnyel hatékonyan működik, bár némely fajta alkalmasabb a levegőszűrésre, mint a másik. A béke liliom, a zöldike és az aloe vera kifejezetten alkalmas a légtisztításra.

Forrás: http://www.popsci.com