Technika

A lélegzet energiája

A Wisconsin-Madison Egyetem kutatói kifejlesztettek egy készüléket, melynek segítségével az emberi lélegzetből tudnak elektromos áramot előállítani. Xudong Wang, Chengliang Sun és Jian Shi létrehoztak egy polivinilidén fluoridból készült mikroövet, amely úgy képes áramot termelni, ha egy kis fuvallat éri.

Ez pedig a piezoelektromos hatás eredménye. Wang és csapata addig dolgozott a készüléken, hogy már kis elektromos eszközöket is fel tudnak tölteni vele. „A normál emberi lélegzet által keltett légáramlás általában 2 méter/szekundumnál lassabban halad. Kiszámoltuk, hogy ha az anyag vastagságát megfelelő méretűre csökkentjük, akkor az apró rezgések létre tudnak hozni egy mikrowattnyi elektromos áramot” – árulta el Wang.

A kutatók úgy gondolják, hogy az új technikával kis gyógyászati eszközöket, például vérnyomásmérőket vagy pacemakereket lehetne ellátni energiával, ezek ugyanis általában nem igényelnek sok áramot. Azt még nem lehet tudni, hogy a fejlesztés széles körben elterjed-e majd, ám addig se várjunk lélegzetvisszafojtva.