Technika

Ivóvíz a ködben

Tegyük fel, hogy egy olyan helyen laksz, ahol nem esik sok eső, és nincsen elég ivóvíz sem, ám minden reggel úgy kelsz, hogy köd borítja a környéket. Mi lenne, ha ahelyett, hogy mérföldeket kellene gyalogolnod tiszta vízért, a melletted lévő felhőkből nyerhetnéd ki azt?

A Massachusetts Institute of Technology (MIT) kutatói ugyanezt a kérdést tették fel maguknak, és kifejlesztették a „ködszüretelés” eljárását, melynek során nagy, mesterséges anyagokból készített ponyvák segítségével nyerik ki a vizet a ködfelhőkből. A bambusz vagy fém rudakra kifeszített hálószerű felületek megkötik a ködben lévő vízcseppeket, miközben a felhő áthalad rajtuk.

A hálók nem kötik meg az összes vizet – egy 1×1 méteres felületen nagyjából 1 litervizet tudnak kinyerni. Ez nem sok, de Sheerang Chhatre, az MIT kutatója szerint már ennyivel is sokat lehetne segíteni a fejlődő országok vízhiánnyal küzdő részein élőkön. „Ha nyugati szemmel nézzük a dolgot, ahol egy nap átlagosan 200 litervizet fogyaszt el egy ember, akkor a technológia nem nagy előrelépést jelent. Ennyi víz kinyeréséhez óriási felületre lenne szükség. Mi viszont az élethez szükséges vízmennyiséget céloztuk meg, vagyis egy jóval kisebb nagyságrendet” – mondta Chhatre, aki a hálókat alkotó anyag fejlesztésén dolgozik. Jelenleg egy fémből készült hálóval kísérletezik, ami nagyjából úgy néz ki, mint egy apró szemű drótkerítés. A fémet két különböző anyaggal vonták be: egyik vonzza, másik pedig taszítja a vizet.

A cél az, hogy a háló vonzza a vizet, de amint érintkezik a hálóval, a vízcseppnek a lehető leggyorsabban le kell gurulnia a háló felületéről a háló aljánál lévő kis tartályba. Ugyanis ha a víz túl sokáig marad a háló felületén, akkor elpárolog, ezért kell egy teflonszerű bevonat is a hálóra. Azt, hogy a Chhatre által kifejlesztett technológia hogyan fog működni terepen, még sajnos nem lehet tudni, mert eddig csak a laboratóriumban kísérletezett a hálóval.

Chhatre kísérletezik

De nem ő az egyetlen, aki a ködből nyeri ki az ivóvizet. A kanadai nonprofit cég, a FogQuest már tíz éve állít fel ködfogó hálókat távoli sivatagokban, ennek ellenére ma összesen tizenöt ilyen projekt létezik még csak Robert Schemeneauer, a FogQuest vezérigazgatója szerint.

Pedig a technológia segítségével meg lehetne változtatni a hegyvidékes sivatagokban élő emberek életét, ahol a köd az egyetlen vízforrás. Nagyvárosokban viszont nem kivitelezhető a technológia, mert ott csak kevés vizet lehet megkötni a hálókkal. Schemenauer szerint ez az egyik oka annak, hogy még nem terjedtek el széles körben a ködfogó hálók. A vállalat olyan helyek állított már fel ködfogókat, mint Guatemala, Chile, Nepál, Eritrea vagy Jemen. Egy háló kb. 40 négyzetméteres, és az egész szerkezet nagyjából 1000 dollárba kerül.

Mégis, Schemenauer kétkedve figyeli a ködfogóknál alkalmazandó új anyagok fejlesztését. A FogQuest olcsó, a mezőgazdasági hálókat használ fel ködfógóinál. „Már nagyon sokan próbáltak hatékonyabb anyagot kifejleszteni, amivel több vizet lehet kinyerni a ködből, de eddig még senkinek sem sikerült. Félreértés ne essék, nyitottak vagyunk az új, jobb anyagokra, de gondolni kell a gyártási költségekre is. Mi egy sokoldalúan használt, nagyon olcsó anyaggal dolgozunk” – mondta Schemenauer.

Chhatre azt reméli, hogy az általa kifejlesztett anyag hatékonyabb és olcsóbb is lesz az eddig használtnál. Ha sikerül megvalósítani a célját, akkor akár általánosan is elterjedhet az eljárás azokon a területeken, ahol ivóvízhiánnyal küzdenek.

Forrás: http://www.cnn.com