Technika

Webkamerával figyelik az Everestet

A világon csak kevesen láthatják a világ legmagasabb pontját, ám a felszerelt webkameráknak hála nem kell serpának vagy edzett hegymászónak lenni ahhoz, hogy megcsodálhassuk a Himalája csúcsát – de egy internetkapcsolat azért kell hozzá. A napelemes kamerát olasz tudósok szerelték fel a hegyre, hogy megfigyelhessék, milyen hatással van a globális felmelegedés a környékre.

A világ legmagasabb pontján lévő webkamera a Kala Patthar csúcsról néz az Everest felé, ahonnan a nyugati oldala látható. A német Mobotix fejlesztette ki a kamerát, hiszen a tengerszint felett 5675 méterrel elég zordak a körülmények, így nem lehetett akármilyen eszközt felszerelni. A Mobotix fejlesztése -30˚C-ig biztonságosan működik, és a napelemek által összegyűjtött energia táplálja. A képeken túl, melyet öt percenként frissít a rendszer, közvetít még adatokat a hőmérsékletről, a páratartalomról és az Everesten eső csapadékról is.

A klímaváltozás a globális felmelegedés következménye, és sokszor a leginkább érintett területeket a legnehezebb vizsgálni, de a webkamerának köszönhetően lehetőség nyílik a világ legmagasabb pontjának tanulmányozására. Eddig a gleccserek olvadásáról és a hőmérséklet növekedéséről elsősorban a helyben élő közösségek tudtak csak beszámolni, de most már a világ másik oldalán levő tudódok is megtudhatnak ezt-azt az Everest állapotáról. Ez azért is fontos, mert egyes előrejelzések szerint 2035-re az összes gleccser eltűnik a Himalájáról. A tudósok azt remélik, hogy az összegyűjtött adatok segíthetnek az esetleges katasztrófa elkerülésében.

Az Everestet megnézheted itt.

Forrás: http://www.treehugger.com