Technika

A „mesterséges levél” napfény segítségével állít elő hidrogént

A Massachusetts Institute of Technology (MIT) kutatói kifejlesztettek egy eszközt, amely napfény segítségével képes szétválasztani a vizet hidrogénné és oxigénné. Az eszköz a 2008-ban kifejlesztett, úttörő hidrogéntermelési technológián, az ún. „mesterséges levél” technológiáján alapszik.

Az MIT kis „levele” szilíciumból, kobaltból és nikkelből áll, vagyis a tömeggyártás nem jelenthet akadályt. Ha a technológia beválik, akkor a hidrogéntermeléshez csak napfény és víz fog kelleni majd, és persze a mesterséges levél. A hidrogént pedig fel lehet használni üzemanyagként, fűtésre, illetve áramtermelésre is.

A „levél” tulajdonképpen egy szilícium ostya, melynek egyik oldala hidrogén-, másik oldala pedig oxigénkatalizátorral van bevonva. A csapat még három éve kifejlesztett egy kobalt katalizátort, amely napfény hatására oxigént bocsát ki. Emellé jött a nikkel-molibdén-cink ötvözetből készült réteg a szilícium ostya másik oldalára, amely kiválasztja a víz hidrogéntartalmát. A folyamat pedig végtelenül egyszerű: csak vízbe kell dobni az eszközt, napfényre rakni, és a víz máris gázokra bomlik, ami pezsgést eredményez. A gázokat ezután szétválasztják, és a hidrogént tárolják, illetve később tetszőleges célra felhasználhatják.

A technológiával egyszerűen és rövid idő alatt lehetne hidrogént előállítani. Ez azért jó, mert a hidrogénre alapuló tiszta energia-ipar nagy hátránya eddig az volt, hogy a hidrogén előállítása nagyon sok energiát igényel. De az új eljárással nagy mennyiségű hidrogént lehetne pusztán napfény segítségével előállítani, így valóban tiszta energiaként lehetne felhasználni.

Forrás: http://inhabitat.com