Technika

Energiatermelés kocogás közben

Szívesebben járnál le kocogni, ha közben energiát is termelhetnél? A Green Wheel olyan, mint egy óriási hörcsögkerék, csak éppen embereknek, és nemcsak az alakodnak tesz jót, de zöld energiával látja el a közvilágítást és közlekedési lámpákat is.

A Nadim Inaty által tervezett Green Wheelt nyilvános helyekre lehetne elhelyezni, így a futók szabadon használhatnák edzésre és áramtermelésre egyszerre. A szerkezetre erősített dinamó – olyasmi, mint ami a biciklin van – áramot termelne, amikor a kerék forog. De a tervező a környezeten kívül a futókra is gondolt: a kényelmes futás érdekében műfűvel borítaná be a kerék környékét, hogy még nagyobb élmény nyújtson a kocogás.

A kerék maga átlátszó lenne, hogy futás közben ne csak a szerkezetet látványa fogadja az embert. És még attól sem kell félni, hogy futás közben kieshetünk a szerkezetből, hiszen biztonsági korlát van a kerék mindkét oldalán, és a kereket addig nem tudjuk meghajtani, míg valamelyik korlát felhajtott állapotban van.

A szerkezet egyetlen hátránya, hogy közterületre kell kihelyezni, ugyanis így ki lesz téve a rongálásnak, a nem megfelelő használatnak, ám ez mit sem változtat azon, hogy a Green Wheel egy zseniális koncepció. Az ilyen szokatlan ötletek kellenek ahhoz, hogy a világ jó irányba változzon hosszútávon.

Forrás: http://gajitz.com