Technika

A séta energiája

El tudod képzelni, hogy napi 50 000 lépés mennyi energiát jelent? Laurence Kembell-Cook, a Pavegen Systems igazgatója elképzelte, és megalkotta a Pavegen „csempét”, amely képes az utcán sétálás mozgásenergiáját elektromos árammá alakítani. Nem csoda, hogy a forgalmas nagyvárosok rajonganak az ötletért.

A Pavegen csempe a nagy gyalogos forgalommal rendelkező helyeken jelent ideális megoldást. A lépésekből megtermelt megújuló áramot a lítium-polimer akkumulátorban lehet tárolni, vagy a közvilágítást, kijelzőket, riasztókat, hangszórókat és a fényreklámokat lehetne táplálni vele.

Minden egyes alkalommal, amikor valaki rálép a csempére, a központi fény kivillan, amely „összeköti” a járókelőt azzal az egységgel, amely a 2,1 watt elektromos áramot termel óránként. Maguk a csempék javarész újrahasznosított anyagokból, elsősorban gumiból és rozsdamentes acélból készültek. A Pavegen csempék a már kész járdafelületekbe is beilleszthetők, és jól bírják a kültéri viszonyokat, például az esőt is.

A Pavegen csempéket jelenleg Kelet-Londonban, egy iskolában tesztelik, ahol megvizsgálják, hogy mennyire tartósak, és hogy milyen mértékben képesek hozzájárulni az iskolaépület áramellátásához. Ha már szó volt a tartósságról, egy csempe nagyjából 20 millió lépést, vagy öt évet bír ki.

A Pavegen első hivatalos megrendelése a 2012-es olimpiától érkezett, ilyen burkolaton fognak az emberek átsétálni az olimpiai standiontól a Westfield Stratford bevásárlóközponthoz.

Forrás: http://www.gizmag.com