Technika

A praktikus fogkrémtubus

Sokszor a formán múlik, hogy egy dolog mennyire környezetbarát. A klasszikus fogkrémtubusok nem túl praktikusak: mindig marad egy kis fogkrém bennük, ráadásul általában papírdobozban árulják őket, ami egyrészt szemét, másrészt nagy helyet foglal. Ezekre a problémákra a megoldás a SavePaste, az „okos” fogkrémtubus.

A ma forgalomban lévő fogkrémes tubusok a legrosszabban megtervezett csomagolók közé tartoznak: egyszerűen lehetetlen kipréselni belőlük az utolsó fogkrémadagokat, így egy kis fogkrém mindig a kukában végzi. Ez olyan pazarlás, amit nem engedhetnénk meg magunknak. Sang Min Yu és Wong Sang Lee találmánya pontot tesz a fogkrémprobléma végére. A gyorszáras Tetra Pak tubus úgy lett kialakítva, hogy a fogkrém minden cseppjét könnyedén ki lehessen nyerni belőle: a tubus egyik csücskén lévő rés teszi ezt lehetővé.

Az már csak ráadás, hogy a csomagolás formája úgy van kialakítva, hogy kevesebb hulladék termelődjön belőle, mivel a tubus nincs még egy dobozba csomagolva: a SavePaste a tubus és a doboz egyszerre. És mert harmad akkora helyet foglal, mint a mostani fogkrémek, jelentősen csökken a szállítási költség – és a szállítás során kibocsátott káros anyagok mennyisége is. Reméljük valamelyik – vagy ami még jobb lenne: az összes– nagy fogkrémgyár hamarosan lecseréli a környezetszennyező és pazarló csomagolását a SavePastre.

Forrás: http://www.fastcodesign.com