Technika

Ökoszisztéma otthon

A Philips Design egy hete mutatta be a Microbial Home projektjét, egy zöld háztartás rendszerét. Az innovatív rendszer darabjai a fenntartható energia- és hulladékgazdálkodást, világítást, élelmiszertárolást, illetve takarítást segítenek megvalósítani a mindennapok szintén, otthon.

A Microbial Home egyes darabjai, a természethez hasonlóan, egy körforgás részét képezik: az egyik berendezés végterméke a másik berendezés működéséhez szükséges. A tervezők úgy tekintettek a háztartásra, mint egy biológiai gépezetre, amelyben lehetőség van olyan dolgok feldolgozására és újrahasznosítására, amelyekre eddig hulladékként tekintettünk, mint például a szennyvíz vagy a szemét.

A projekt célja, hogy az emberek egy kicsit közelebb kerüljenek a természethez, és lehetővé teszi, hogy egy egyensúlyban lévő ökoszisztémát hozzunk létre otthon. „A tervezőknek mintegy kötelességük, hogy olyan megoldásokat találjanak ki, amelyek csökkentik az energiafogyasztást és a környezetszennyezést. Újra kell gondolnunk a háztartási berendezéseinket, hogy egy környezetbarát életformát alakíthassunk ki” – mondta Clive van Heerden, az eindhoveni Philips Design egyik igazgatója.

A Microbial Home rendszer elemei a következők:

Bioemésztő konyhasziget

Ez a Microbial Home központja. Egy metánfeldolgozó található benne, mely a fürdőszobai hulladékból és zöldségmaradékból állít elő energiát, mellyel számos berendezés energiaszükségletét lehet fedezni. A konyhasziget mozgatható, egy nagy szeletelő- és főzőfelület is tartozik hozzá. A „biogázt” a szerves hulladékban található baktériumok segítségével termeli meg, mellyel többek között a főzőberendezést lehet táplálni. A konyhasziget rézből, öntöttvasból és bambuszból készül.

 

Éléskamra

Az éléskamra a friss élelmiszerek tárolására alkalmas, melyeket természetes módon tart frissen. Tartalmaz egy párologtatásos hűtőt és egy asztalba beépített zöldségtároló rendszert. A duplafalú terrakotta párologtatásos hűtő az asztal közepén van, a különböző méretű tartályok a különböző élelmiszertípusok tárolására alkalmasak. A hűtő külső felületét melegvizes csövek tartják melegen, a melegvizet pedig a konyhaszigetből származó metán felhasználásával állítja elő a rendszer. Az asztal fölött egy felfüggesztett „kiskert” található, ahol meg is termelhetünk néhány zöldséget, fűszert. Az asztal újrahasznosított fából készült.

 

Városi méhkaptár

A Microbial Home tervezői szerint jó, ha tartunk méheket otthon. Hogy miért? Egyrészt, hogy megcsodálhassuk ezeknek a lenyűgöző lényeknek az életét, másrészt, hogy mézet termeljünk otthon. A városi méhkaptár két részből áll: egy kis virágcserépből, mely kívül helyezkedik el, és egy üvegedényből, mely a maga a kaptárt tartalmazza. Az edény színe narancssárga, amely ideális méhek számára, ugyanis ebben a fényben látnak a legjobban.

 

Paternoster

Paternoster

A peternoster egy műanyaghulladék-feldolgozó, mely gombák segítségével bontja le a műanyagot. A gomba az enzimei olyan erősek, hogy lebontják az apróra darált hulladékot. A műanyag lebontása hetekbe is beletelik, de a folyamat végén a paternoster tartalma fényt és kis szellőztetést kap, így a gombák „gyümölcsöt” hoznak, amelyet meg lehet enni. A paternoster falemezből és rézből készült.

 

 

 

Gyógyközpont

Gyógyközpont

A gyógyközpont egy egészségi állapotfelmérő, melynek célja a megelőzés és a korai figyelmeztetés. A fürdőszobába tervezett gépezet megvizsgálja a testet, analizálja a működési folyamatokat, tüneteket, és tanácsokkal, figyelmeztetésekkel látja el az embert. A tükör mögött található érzékelők a bőr és a szem állapotát mérik fel, de a tükör felületére kerülő leheletben lévő baktériumokat is megvizsgálják. A vécében lévő szenzorok megvizsgálják a vizeletet és a székletet, de a szerkezet zuhanyzás és fogmosás közben is mintákat gyűjt, melyeket analizál, és ezáltal meg tudja állapítani szerveztünk állapotát.

Szűrős vécé

Szűrős vécé

A szűrős, guggolós vécé szétválasztja a vécébe kerülő anyagokat, és az ürüléket a metánfeldolgozóba szállítja. A szűrők sora szénből, homokból és kerámiából készül, és a különböző növények is segítenek megszűrni a szennyvizet. Az öblítőrendszer az 1 literes öblítés technikáját alkalmazza, melyet az indiai Sulabh Foundation fejlesztett ki.

 

 

 

A Philips Design ezekkel a berendezésekkel segítené a fenntartható háztartás kiépülését. Te laknál egy „mikrobiális otthonban”?

Forrás: http://www.newscenter.philips.com