Technika

Energiatermelés a forgalomban

A megújuló energia ott van körülöttünk, csak tudnunk kell, hogyan lehet kitermelni. A Voltair függőleges turbina egy teljesen újfajta lehetőséget nyújt erre: a szerkezet az elhaladó autók által keltett légáramlatból képes áramot előállítani. A megtermelt árammal pedig a közvilágítást, a benzinkutakat, a díjfizető kapukat, vagy az út menti világítást lehetne táplálni.

A portugál Luis Castanheira Santos találmánya lehetővé teszi, hogy az autók által elfogyasztott üzemanyag duplán hasznosuljon: egyszer az autókat hajtja meg, közvetetten pedig az áramot segít megtermelni. A Voltairt nagy haszonnal lehetne alkalmazni a városi utakon és autópályákon, ahol folyamatos és viszonylag nagy a forgalom, így a szélturbinák szinte megállás nélkül foroghatnának.

Bár az autók és a kamionok az egyik legnagyobb környezetszennyezők, a Voltairnek köszönhetően úgy lehetne több energiát kinyerni az elhasznált üzemanyagból, hogy közben a károsanyag-kibocsátás nem nőne. A városokban élők biztosan éreznék a Voltair jó hatásait, de a globális környezet is csak jól járna.