Technika

A passzív sétáló robot a saját súlyából nyer energiát

A Nagoya Technológiai Intézet Sano Laboratóriuma kifejlesztett egy passzív sétáló robotot, amely a saját súlyából származó energiát használja fel a mozgás során. Nincs beépítve motor, sem érzékelők, sem elektronika. Ahhoz, hogy a sétáló robot elinduljon, csak egy lökés kell neki.

Amíg a robot egy lejtőn lefelé halad, az egyetlen energiaforrás, amire támaszkodik, az a potenciális energia. Mivel semmifajta egyéb energiaforrásra nem szorul, kifejezetten környezetbarát. Három fő részből áll: a combból, a lábszárakból és a bokából. A robotot alumíniumból építették, és csak mechanikus alkatrészekből áll.

Egy 2010-ben végzett teszten a robot tizenhárom órán keresztül sétált folyamatosan, ez alatt 100 000 lépést, és összesen 15 kilométert tett meg. Ezzel a teljesítménnyel bekerült a Guiness Rekorodok Könyvébe.

A tervezők most a System Instruments-cel közösen egy kereskedelmi változaton dolgoznak. A technikát alkalmazni lehetne sportfelszereléseknél, de egyfajta okos járókeretté is tovább lehet fejleszteni. Jelenleg a prototípus fejlesztése folyik, de egy-két éven belül elkészülhet a mindennapokban alkalmazható változat is.

YouTube előnézeti kép

Forrás: http://www.diginfo.tv