Technika

LuminAID: a felfújható, napelemes fényforrás

A LuminAID azért szokatlan, mert a LED égők egy felfújható, vízálló műanyagzsákban vannak, és a zsákon kívülről egy napelem található. A kiránduláson, de akár vészhelyzetben is praktikus szerkentyű felfújható, ha szükség van rá.

A kis műanyagzsák összehajtható, így kis helyen – akár egy zsebben – is elfér, sokkal kisebb helyet foglal el, mint egy hagyományos zseblámpa. Az opálos műanyagnak köszönhetően a LED égők fénye egyenletesen oszlik el, és nem olyan vakító. És mivel a LuminAID vízálló, így a szabad ég alatt is használható: nap közben például a hátizsákra akasztva feltöltjük a kis fényforrást, éjszaka pedig világíthatunk vele.

A napelemekkel lehet feltölteni a LuminAID-hez tartozó akkumulátort, amely 6 órára elegendő áramot tud tárolni, ha a mérsékelt fényerősséget használjuk, és 4 órányit, ha az erősebb fokozatot működtetjük. A lámpát elsősorban a fejlődő országokba, illetve a katasztrófa sújtotta területekre tervezték, és elegendő ideig képes fényt kibocsátani ahhoz, hogy az ember megfőzzön vagy megírja a leckét este – amire a veszélyes és mérgező petróleumlámpák fénye mellett esetleg már nem lenne lehetőség.

Az akkumulátornak nagyjából 6 órára van szüksége ahhoz, hogy teljesen feltöltődjön, és körülbelül 800 töltést bír ki összesen.

A LuminAID számos problémára nyújt megoldást egyben. Egy adománygyűjtő projekt 10 000 dollárt gyűjtött össze a lámpák gyártására, és minden egyes eladott lámpa után egyet jótékonysági célra ajánlanak fel majd a jövő év januárjától, amikor a LuminAID lámpák árusítása elkezdődik.

Az itt látható videón megnézheted, hogy hol és hogyan lehet a LuminAId-et használni.

YouTube előnézeti kép

Forrás: http://www.treehugger.com