Technika

Laptop papírból, egér fából

Itt van például Je Sung Park koncepciója, egy újrahasznosítható papír laptop, mely maga is újrahasznosított papírból készülne. A műanyagot és fémet természetesen csupán a laptop burkolatából lehet kispórolni, a belső elektronika gyártásához ezeket a hagyományos alapanyagokat kellene felhasználni. Park terve szerint a környezetbarát papírlaptop különböző rétegekből állna, így ha a ház megsérül vagy elhasználódik, nem kell az egészet eldobni, csak a papírból készült részeket – amikből később újabb laptopburkolat készülhet.

Alest Rukov az általa készített egérből is a lehető legtöbb műanyagot spórolta ki. A gyártási folyamat az első pillanattól kezdve környezetbarát elveket követ: a fákat fenntartható módon termesztik és termelik ki, az alapanyagot a kivágás után 3-12 hónapig szárítják. Egy teljes nap kell minden egyes egér elkészítéséhez, de a faragás után még 3 hétig újra száradniuk kell. A fa egér az USB-csatlakozónak köszönhetően bármelyik számítógéphez illetve laptophoz könnyedén csatlakoztatható, amint elkészül. A jó dolgokhoz idő kell.

Rukov fa egere csak annyival jobb Park papír laptopjánál, hogy nem csak koncepcióként létezik. Reméljük, minél hamarabb megvalósul Park terve is, a számítástechnika pedig elindul egy zöld úton. Egy újrahasznosított fából és papírból készült billentyűzet megalkotása már biztosan csak idő kérdése.