Technika

Laptop papírból, egér fából

Valószínűleg annyira megszoktuk – személy szerint biztos –, hogy az elektromos készülékeink műanyagból készülnek, hogy meglepődünk azon, hogy akár fából, vagy még jobb: újrahasznosított papírból is készülhetnének. Persze a műanyagnak megvannak a maga előnyei, de környezetbarátnak nem mondható, ezért mindig örvendetes, ha fenntartható anyagokkal lehet helyettesíteni.

Itt van például Je Sung Park koncepciója, egy újrahasznosítható papír laptop, mely maga is újrahasznosított papírból készülne. A műanyagot és fémet természetesen csupán a laptop burkolatából lehet kispórolni, a belső elektronika gyártásához ezeket a hagyományos alapanyagokat kellene felhasználni. Park terve szerint a környezetbarát papírlaptop különböző rétegekből állna, így ha a ház megsérül vagy elhasználódik, nem kell az egészet eldobni, csak a papírból készült részeket – amikből később újabb laptopburkolat készülhet.

Alest Rukov az általa készített egérből is a lehető legtöbb műanyagot spórolta ki. A gyártási folyamat az első pillanattól kezdve környezetbarát elveket követ: a fákat fenntartható módon termesztik és termelik ki, az alapanyagot a kivágás után 3-12 hónapig szárítják. Egy teljes nap kell minden egyes egér elkészítéséhez, de a faragás után még 3 hétig újra száradniuk kell. A fa egér az USB-csatlakozónak köszönhetően bármelyik számítógéphez illetve laptophoz könnyedén csatlakoztatható, amint elkészül. A jó dolgokhoz idő kell.

Rukov fa egere csak annyival jobb Park papír laptopjánál, hogy nem csak koncepcióként létezik. Reméljük, minél hamarabb megvalósul Park terve is, a számítástechnika pedig elindul egy zöld úton. Egy újrahasznosított fából és papírból készült billentyűzet megalkotása már biztosan csak idő kérdése.