Technika

Háztartási hulladékból energia a GE módszerével

2011.11.07. - 17:33  |  Nincs hozzászólás

A tiszta energia kapcsán sokkal több szó esik a szélturbinákról és a napenergiáról, mint a hulladéklerakókban keletkezett gázból nyert villamos energiáról. Itt jönnek be a képbe a GE „zöld” Jenbacher motorjai, amelyek lényegében azt teszik a depóniagázzal, amit a katicabogarak a levéltetvekkel.

A nagy teljesítményű motorok befalják és elégetik, majd tiszta villamos energiává alakítják a hulladéklerakókban keletkezett kellemetlen szagú – főként metánt, egy jelentős üvegházgázt tartalmazó – anyagokat.

A GE közleménye szerint cégük már 25 éve foglalkozik a hulladékban keletkező metán energiává alakításával; eddig 30 országban mintegy 1 650 Jenbacher motort telepített a hulladéklerakókban. Ezek a motorok együttesen több mint 1 650 megawatt villamos energiát termelnek, és több millió tonna üvegházgázt távolítanak el a légkörből.

A hulladéklerakók globális szinten mintegy 800 millió tonna metánt termelnek, mely 21-szer hatékonyabb hőcsapda, mint a szén-dioxid. Az Egyesült Államokban a hulladéklerakók jelentik a harmadik legnagyobb emberi eredetű metánforrást; 2009-ben az összes metángáz-kibocsátás 17%-át adták.

A főleg metánt tartalmazó földgázzal ellentétben a depóniagáz metánt és rengeteg szennyezőanyagot, például szén-dioxidot és nitrogént is tartalmaz. A depóniagáz a hulladéklerakóban oxigénmentes környezetben, a szerves anyagok rothadása során keletkezik. A Jenbacher motorokat kifejezetten arra tervezték, hogy a szennyezőanyagokat tartalmazó depóniagázt elégessék, és megújuló energiaforrássá alakítsák. A motorok változó gázminőség és ingadozó nyomás mellett, illetve a depóniagáz alacsony fűtőértéke ellenére is képesek teljes kapacitással üzemelni.

A technológiában rejlő lehetőségekre jó példa a vállalat legutóbbi beruházása a brazíliai Belo Horizonte hulladéklerakójában. A 160 hold alapterületű, 24 millió tonna háztartási hulladékot tároló hulladéklerakón négy Jenbacher J420-as motor működik majd, amelyek együttesen évi 5,5 megawatt villamos energiát termelnek – ez a mennyiség 60 000 brazil számára biztosítja az áramellátást. A metán elégetésének köszönhetően mintegy négy millió tonnával kevesebb széndioxid kerül a légkörbe. A hulladéklerakó a Kiotói Jegyzőkönyvben meghatározottak szerint karbon kredit jóváírásra jogosult.

Forrás: http://zipmagazin.hu

Rovat további cikkei

Látványos kép készült a Jupiter viharairól

Látványos kép készült a Jupiter viharairól a NASA Juno nevű űrszondája...

2019.03.24. - 19:44 tovább »

Károsodott idegsejteket javítottak ki két állatkísérletben

Károsodott idegsejteket javítottak ki egerekben amerikai és kanadai...

2019.02.19. - 10:07 tovább »

IBM kutatás: a magyarok megbíznak a mesterséges intelligenciában

Tíz emberből kilenc már hallott a mesterséges intelligenciáról (MI)...

2018.12.17. - 14:49 tovább »

Friss cikkek

Heti két óra a természetben a jó egészség elengedhetetlen feltétele

Heti két óra eltöltése a természetben jelentősen növeli az egészséget,...

2019.06.15. - 12:00 tovább »

Kevesebb repülésre biztatnak svéd kutatók

Kevesebb repülésre biztatják a turistákat svéd kutatók, akiknek - most...

2019.05.27. - 07:15 tovább »

Jelentősen megnőtt a nyílt óceánban lévő műanyaghulladék mennyisége...

Jelentősen megnőtt a nyílt óceánban lévő műanyaghulladék mennyisége...

2019.04.18. - 10:11 tovább »