Technika

Telefonkagyló, újragondolva

Hogy miért éppen olyan a használati tárgyaink formája, amilyen? Erre a kérdésre nehéz válaszolni. Valószínűleg azért, mert régi ipari szabványok határozzák meg ezt is, ám attól, hogy valamit valahogy megszoktunk, még közel sem biztos, hogy úgy a legpraktikusabb. Chengyuan Wei a hagyományos vezetékes telefonkagyló formáját gondolta újra, a tiszta funkciót szem előtt tartva.

Miután szétszedett egy telefonkagylót, Wei arra jött rá, hogy azok az alkatrészek, amelyek ténylegesen a telefonkagyló működéséért felelnek, csupán egy kicsi részét teszik ki az egész szerkezetnek. Ezután már csak egy új, praktikus formát kellett kitalálni, amely mentes minden sallangtól: így született meg a kartonpapírból hajtogatható Origami kagyló ötlete. Szinte hihetetlen, de két kicsi kartonlapra, illetve kartonlap közé elfér mindaz, amit eddig a jóval nagyobb műanyag kagylók belseje rejtett – leszámítva a gombokat… –. Ez pedig azt jelenti, hogy egy Origami gyártásához sokkal kevesebb anyagot kellene felhasználni, mint a hagyományos telefonkagylóknál.

Ám Chengyuan Wei sajnos nem tervezi az Origami terveinek megvalósítását, mégis jó, hogy arra emlékeztet minket, hogy lehet takarékosabban is. Vajon mennyi hasonló tárgy lehet még a környezetünkben, amelyet érdemes lenne újratervezni az anyaggal való spórolás jegyében?

Forrás: http://gajitz.com