Technika

Forradalmian új anyagot fejlesztettek ki

A HRL Laboratories, a Kaliforniai Technológiai Intézet (California Instiute of Technology) és az irvine-i Kaliforniai Egyetem kutatói kifejlesztették az általuk a legkisebb sűrűségűnek titulált anyagot, egy üreges fémnikkelcsövekből álló rácsot. A rács nagy része – 99,99%-a – levegőből áll, sűrűsége pedig 0,9 milligramm/köbcentiméter, persze a csövekben és a közöttük lévő levegőt leszámítva.

Az újfajta anyag említésre méltó tulajdonságai közé tartozik még, hogy rugalmas, vagyis nyomás hatására összemegy, de miután a nyomás megszűnik, kirúgja magát. Ebben a tulajdonságában nagyon hasonlít az elasztomerekhez (rugalmas polimerekhez), melyeket széles körben használnak rezgéscsillapítókként.

A fém mikrorács, ahogy a kutatók nevezik, a hangok, a rezgések és a rázkódás elnyelésénél lehet hasznos. De a HRL szerint elektródák gyártásánál is haszonnal lehetne alkalmazni az anyagot, hiszen növelné a lítium-ionos akkumulátorok energiatárolási kapacitását, ráadásul előállítása is olcsó. Vagy számítógépek hűtőberendezésénél, autók, repülőgépek és űrhajók gyártásánál is fel lehetne használni a fém mikrorácsot.YouTube előnézeti kép

Forrás: http://news.cnet.com