Technika

Philips Bio-light: világítás baktériumokkal

A Philips nemrég mutatta be a Microbial Home projektjét, egy olyan háztartás eszközeit, melyeknek segítségével egy mini ökoszisztémát hozhatunk létre otthon. Ennek egyik, akkor be nem mutatott darabja a Bio-light koncepció, amely természetes zöldes fénnyel világítja meg a környezetbarát háztartást.

A Bio-light biolumineszcens baktériumokat használ fel a fény forrásaként, melyek a Bioemésztő konyhasziget által előállított metánnal táplálkoznak. A baktériumok egy kézzel fújt üvegedényekből álló falban élnek, és szilikoncsövek vezeti el hozzájuk a táplálékot, vagyis a metángázt. A metán a szilárd fürdőszobai hulladékból, a zöldség- és gyümölcshéjból keletkezik, és nemcsak a bio lámpát táplálja, hanem például a főzőberendezés is metánnal működik.

A Bio-light gyakorlatilag addig működik, amíg van tápanyag, de a keletkező zöldes fény sajnos nincs olyan erős, hogy egy egész szobát megvilágítson. Ezért a Philips egyfajta környezeti fénynek képzeli el a Bio-lightot, amely kellemes hangulatvilágításként vagy jelzőfényként funkcionálhatna az éjszakában.

Forrás: http://news.cnet.com