Technika

Fényjelek a biztonságosabb közlekedésért

Éjszaka vezetni köztudottan veszélyesebb, mint nappal: a látási viszonyok rosszabbak, ráadásul könnyebben lankad az ember figyelme is, hiszen egyrészt kevesebb inger éri ilyenkor, másrészt pedig szervezetünk jobban sóvárog egy kis alvás után. Ha tudhatnánk, hogy milyen messze van tőlünk az első szembejövő autó, az éjszakai vezetés is sokkal biztonságosabb lehetne.

Valószínűleg hasonló gondolatok ösztönözték Da Wei Xinget, aki megalkotta a SafetyDistance koncepcióját. Az ötlet lényege, hogy az út mentén felállított, napelemmel működő fények, érzékelőiknek köszönhetően, színkódok segítségével tájékoztatnák az úton lévőket a szembejövő forgalomról.

Ha az infravörös érzékelő hozzánk képest 50 méteren belül érzékel egy autót a szembe sávból, akkor piros fény gyullad ki. Ha az autó még kicsit távolabb, 50-100 méterre van, akkor az útmenti fények sárgán világítanak. Ha 100 méternél távolabb van az első szembejövő autó, akkor zöld fény láthatunk az út mellett, végül pedig teljesen elalszik fény, ha nincs a környéken autó.

Nagyobb kanyarok vagy köd esetén igazán hasznos lehet egy hasonló rendszer, növeli az út biztonságát és az éjszakai láthatóságot. Már csak arra kell valami megoldást találni, hogy hogyan működne a rendszer hosszú ködös-borús nappalok után is.

Forrás: http://www.newtech-enews.com