Technika

Kinetikus energiát hasznosító kerekesszék

Ha az éjszakai biciklizés veszélyes, akkor kerekesszékkel közlekedni a sötétben még inkább az. Persze a világítás sokat segíthet ilyen helyzetben, de egy plusz akkumulátor nagyon nagy terhet jelenthet annak, aki a székben ül, pláne ha maga hajtja a kereket. Erre nyújthat megoldást Min-Goo Kim, Yun-Jin Chang és Su-Eun Park koncepciója.

A kerekek forgásából származó energiával táplálni lehet a kerekek oldalán lévő LED világítást, így nincs szükség külön akkumulátorra, mégis jól látható lesz a közlekedő. A megtermelt energiát maguk a kerekek tárolnák, és egy kis kijelzőn lehetne megnézni, pontosan mennyi energia termelődött meg a mozgás közben.

Bár a kis LCD-kijelző nincs éppen a legjobb helyen, a kerekek oldalát ugyanis nagyon nehéz megnézni a székben ülve, ám a dél-koreai csapat ötlete még nem valósult meg, így a terveket lehet még finomítani. Ettől eltekintve a koncepció nagyon jó, hiszen ahol mozgás van, ott energia van, amit hasznosítani lehet nem utolsó sorban a kerekesszékes közlekedés biztonságosabbá tételére is.

Forrás: http://gajitz.com