Technika

Megújuló energiával működő repülő: személyeket nem szállít, de segíti őket

Az Unmanned Aerial Vehicle (UAV, vagyis „ember nélküli légi jármű”) egy olyan kísérleti repülő, amelyet a nap és a szél energiája hajt meg. A jelenlegi repülők alakja hasonlít a madarakéra, az UAV viszont a madarak repülési technikájából is ihletet merített: a madarak ugyanis nagyban támaszkodnak a szél energiájára repülés közben, hogy minél kevesebb erőt kelljen kifejteniük a levegőben maradáshoz, csak úgy, mit az UAV.

Az UVA működéséhez egy olyan mesterséges intelligenciát is ki akarnak fejleszteni, amely képes megjósolni a napsütés intenzitását és a szél mintázatát, így könnyebb lenne megtervezni a repülési útvonalat, de a repülő energiaellátásáért is felelne. Az UAV tervei azért nagyon fontosak, mert az olcsóbb, gazdaságosabb és megújuló energiával működő repülés úttörője lehetne, sokan azt remélik tőle, hogy a legolcsóbb lesz a jelenlegi lehetőségek között.

Ha az UAV beváltja a hozzáfűzött reményeket, akkor számos hasznos célt szolgálhat: ellenőrizheti a távvezetékek működését, így akár a hibákra is fényt deríthetne, ezzel pedig időt és pénzt is lehetne spórolni. De a katasztrófák elhárításában is számítani lehetne az UAV-re, hiszen a hozzá tartozó mesterséges intelligencia képes lenne a katasztrófától leginkább sújtott területeket is megtalálni. Jelenleg az UAV tesztelése folyik, de ha minden jól megy, pár éven belül akár kereskedelmi forgalomba is kerülhet.

Forrás: http://www.ecofriend.com