Technika

5500-an termeltek elektromos energiát a mikulásgyárnak

2011.12.17. - 11:43  |  Nincs hozzászólás

Ötezer-ötszáz vállalkozó kedvű kerékpáros állított elő elektromos energiát tavasztól késő őszig az Energiabringa Roadshow országjárásán. A szervezőnek, az ELMŰ-ÉMÁSZ Társaságcsoportnak az volt a célja, hogy tudatosítsa, mennyi fizikai munkára van szükség ahhoz, hogy akár egyetlen energiatakarékos fényforrást pár percig üzemeltessünk. Az összegyűjtött energiát jótékony célra fordítja a Társaságcsoport.

Az éves roadshow mindamellett, hogy az energiatudatosságra próbálta felhívni a figyelmet, karitatív célt is szolgált.

„Az energiabringázók által megtermelt energia jó helyre került, oda, ahol a legnagyobb szükség van rá. Mivel ötezer-ötszázan próbálták ki az év folyamán a villamosenergiát termelő kerékpárokat, a MikulásGyár 5500 csomagjába kerül háromdarabos energiatakarékos kompakt fénycső készlet, hogy a legrászorultabbak otthonaiban is költségtakarékos és energiahatékony legyen a világítás”.– mondta elSmucz Katalin, a társaságcsoport marketing osztályának vezetője.

Ám az ELMŰ-ÉMÁSZ, az energiabringázók és a MikulásGyár együttműködése nem áll meg itt: a szervezet működéséhez szükséges energiát is a társaságcsoport biztosítja az energiabringázók jóvoltából.

Az energiabringázás tavasszal indult Budapesten, hogy aztán az átalakított kerékpárokkal bejárja az országot az Energiapersely csapata. Az energiabringák közlekedésre nem alkalmasak, viszont villamosenergia előállításra annál inkább: aki felült rájuk és tekert, annak a teljesítményét mérték – így bárki megtudhatta, hogy 2 perces intenzív kerékpározással mennyi energiát képes előállítani.

Egyszerű egyenlet: áram – munka – környezet

Az Energiapersely munkatársainak az volt a célja az országjárással, hogy tudatosítsák: a villamosenergia előállítása kemény fizikai munka is lehet, de a legtöbb esetben a környezetre is hatást gyakorol. Az energiabringázók számára – az élménynek köszönhetően – kézzelfoghatóbbá vált az energiatakarékosság fogalma: hiszen azt tapasztalhatták meg, konkrétan mit jelent, ha például egy szobában pár percre égve felejtjük a lámpát. A bringázást követően, miután a résztvevők szembesültek azzal, hogy mennyi energiát termeltek, másképp viszonyultak az áram használatához. Az erőfeszítést viszont nem csupán az élményért, de azért is tették, hogy minél több energia gyűljön össze az év folyamán a MikulásGyár javára.

Az Energiabringa Roadshow állomásain az Energiapersely munkatársai nem csak az energiatermelésben segédkeztek, de a takarékos áramhasználattal, energiahatékony háztartási berendezések kiválasztásával és üzemeltetésével kapcsolatban is hasznos tanácsokkal szolgáltak. A szakmai segítségnyújtás nem zárult le az Energiabringa Roadshow idei befejezésével: az Energiapersely program szakértői az ELMŰ-ÉMÁSZ Társaságcsoport budapesti és miskolci Energia Pont bemutatótermeiben és a www.energiapersely.hu weboldalon is várják azokat, akiknek fontos, hogy tudatos és takarékos energiahasználattal csökkentsék környezeti lábnyomukat.

Bővebben az Energiaperselyről:

Az Energiapersely az ELMŰ-ÉMÁSZ Társaságcsoport energiatudatos életmódot ösztönző programja. A programot a hazai áramszolgáltatók közül elsőként indította el a Társaságcsoport 2007-ben, ám azóta folyamatosan bővíti. Minden évben sor kerül a főbb szakmai rendezvényeket és kiállításokat látogató Energiatakarékossági Roadshow megrendezésére. 2010 óta Budapesten, 2011 óta pedig Miskolcon is várja a különleges bemutatóterem, az Energia Pont azokat, akik a környezetkímélő, takarékos technológiák iránt érdeklődnek. Az Energiapersely internetes oldala is számos hasznos információval, energiatakarékossági teszttel, áramdíj kalkulátorral szolgál, a program Facebook oldalát pedig 2011 tavaszán indította el az ELMŰ-ÉMÁSZ Társaságcsoport, összehangolva az energiabringák országjárásával.

Az Energiapersely Program már az építkezőknek is hasznos segítséget nyújt a gazdaságos fűtési, világítási rendszerek megtervezésében, a háztartási gépek kiválasztásakor, de a mindennapokban is jól használható ötleteket kínál, hogy a közüzemi számlákon szereplő összegek és a háztartások ökológiai lábnyoma egyszerre csökkenhessen.

A Társaságcsoport hosszútávú, stratégiai céljai között szerepel a tudatos energiahasználat szemléletének és gyakorlati fogásainak terjesztése, hiszen ez alapfeltétele annak, hogy hazánk energiagazdálkodása fenntarthatóvá váljon.

Rovat további cikkei

Látványos kép készült a Jupiter viharairól

Látványos kép készült a Jupiter viharairól a NASA Juno nevű űrszondája...

2019.03.24. - 19:44 tovább »

Károsodott idegsejteket javítottak ki két állatkísérletben

Károsodott idegsejteket javítottak ki egerekben amerikai és kanadai...

2019.02.19. - 10:07 tovább »

IBM kutatás: a magyarok megbíznak a mesterséges intelligenciában

Tíz emberből kilenc már hallott a mesterséges intelligenciáról (MI)...

2018.12.17. - 14:49 tovább »

Friss cikkek

Heti két óra a természetben a jó egészség elengedhetetlen feltétele

Heti két óra eltöltése a természetben jelentősen növeli az egészséget,...

2019.06.15. - 12:00 tovább »

Kevesebb repülésre biztatnak svéd kutatók

Kevesebb repülésre biztatják a turistákat svéd kutatók, akiknek - most...

2019.05.27. - 07:15 tovább »

Jelentősen megnőtt a nyílt óceánban lévő műanyaghulladék mennyisége...

Jelentősen megnőtt a nyílt óceánban lévő műanyaghulladék mennyisége...

2019.04.18. - 10:11 tovább »