Technika

Áramtermelés papírral

A Eco-Products 2011 kiállításon mutatta be a Sony egy bioelem prototípusát, amely papírdarabkákból nyeri az energiát. A kiállításon szemléltették az elem működését is: egy vizes keverékbe papír és karton darabokat dobáltak, és erre a kis ventilátor mágikus módon elindult. Persze nem volt benne semmilyen mágia, a Sony kutatói inkább a természettől vettek ihletet.

A folyamat hasonlít arra, ahogy a termeszek és a fehérhangyák megemésztik a fát, és átalakítják energiává. A Sony bevetette a celluláz nevű enzimet, amely a papírt glükózzá bontja. A cukor ezután további enzimek és oxigén segítségével hidrogén ionná és elektronná alakul, ez működteti az elemet.

Bár a bioelem sokkal kevésbé hatékony, mit a piacon lévő elemek, de elég energiát állít elő ahhoz, hogy működtessünk például egy MP3-lejátszót vele. Talán a kutatás folytatásával a Sony kifejleszti majd a papírral működő elem egy erősebb verzióját is. Egyébként nem ez az első eset, hogy a Sony egy zöld áramforrás technológiájával állt elő: 2007-ben már bemutatott egy cukorral működő elemet is.

Forrás: http://news.cnet.com