Technika

Önjavító elektronika a kevesebb elektromos hulladékért

Ha pusztán egy megszakadt áramkör miatt nem kéne kidobni az egész eszközt, akkor jóval kevesebb elektromos hulladékkal kellene számolnunk. Az Illinoisi Egyetem kutatói kifejlesztettek egy olyan rendszert, amellyel az elektromos eszközök saját maguknak helyre tudják állítani a megszakadt áramkör vezetőképességét, még mielőtt az ember észrevenné, hogy valami gond van.

Hogy az elektromos eszközeink kielégítsék az egyre bonyolultabb igényeket, a gyártók egyre több és több chipet építenek be ezekbe az eszközökbe, így nő az áramkör megszakadásának a valószínűsége is. A fogyasztói eszközöknél a hibás egységet viszonylag könnyű kicserélni – bár így is elektromos hulladék termelődik –, de a megszakadt áramkör megtalálása és kicserélése például egy űrhajó esetében már nagyon nehéz, ha nem lehetetlen feladat.

A problémára az Illinoisi Egyetem kutatói a következő megoldást fejlesztették ki: apró, folyékony fémmel töltött mikrokapszulákat helyeznek el az arany vezetőrétegen, így amikor az áramkör megszakad, a kis kapszulák kettétörnek, a bennük lévő folyékony fém pedig megtölti az áramkörben keletkező repedést, így hozva helyre a hibát. A rendszer tesztelése közben a kutatók azt tapasztalták, hogy a folyamat annyira gyors, hogy az áramkör mikroszekundumok alatt helyrejön, és az esetek 90%-ában az áramkörök eredeti vezetőképességük 99%-át visszanyerték.

A kutatók azt remélik, hogy az önjavító mikrokapszulás rendszert nagy haszonnal lehet majd alkalmazni akkumulátoroknál, vagy más egyéb eszközöknél, melyeknél a megszakadt áramkör kicserélése anyagilag nem érné meg, vagy egyszerűen hozzáférhetetlen helyen van a meghibásodott egység. „Egy repülőgépben például több kilométer hosszú vezeték van, így gyakran nem lehet tudni, hol szakadt meg az áramkör. De a mikrokapszulák tudják, és meg is javítják anélkül, hogy nekünk keresnünk kéne a hiba helyét” – mondta Nancy Scott, a fejlesztésben résztvevő kutató.

Kép: Scott White