Technika

Két létező eljárás kombinálásával hatékonyabban távolítható el a nehézfém a vízből

A ciklikus elektrolitos kinyerés/precipitáció (CEP) eljárásának magában foglalja a víz nehézfém-koncentrációjának növelését mindaddig, míg az elég nagy nem lesz ahhoz, hogy eltávolítsák.

Az eljárás során a fémszenyezett vizet egy tartályba töltik, ahol savat vagy lúgot adnak hozzá, így megváltozik a víz pH-értéke, melynek hatására a vízben lévő nehézfém kicsapódik, és a tartály fenekére süllyed. A keletkező tiszta vizet kiszivattyúzzák a tartályból, és újabb adag szennyezett víz kerül a helyére.

Ez az eljárás önmagában is ígéretesnek tűnik, de a kicsapódott nehézfém veszélyes iszapot képez a tartály fenekén, amelyet nehéz biztonságosan tárolni, illetve megsemmisíteni. Ezért van egy második fázisa is a CEP-nek.

Amint a tartályban lévő iszap nehézfém-koncentrációja elég nagy lesz, egy olyan berendezésbe kerül, ahol alávetik az elektrolitos kinyerés eljárásának, melynek során elektromos áram segítségével a fémionok stabil, szilárd és könnyen eltávolítható állapotba kerülnek. A megmaradt víz visszakerül az első tankba, ahol a maradék nehézfém-tartalom nagy részét kinyerik belőle, innen pedig egy másik tartályba folyatják, ahol további eljárásokkal tisztítják meg a vizet a nehézfémtől.

Az eljárás tesztelése során a szennyezett vízminták kadmium-, réz- és nikkeltartalmát az EPA (Environmental Protection Agency) által előirt mennyiség közelébe vagy az alá tudták csökkenteni. A projektvezető Joseph Calo professzor szerint a CEP eljárásával a víz ólom-, higany és óntartalmát is el lehet távolítani. Katt a teljes képért!