Technika

Két létező eljárás kombinálásával hatékonyabban távolítható el a nehézfém a vízből

2012.01.02. - 09:12  |  Nincs hozzászólás

Az ipari tevékenységek következtében a vizekbe kerülő nehézfém évtizedekig, vagy akár évszázadokig kimutatható marad, akár olyan koncentrációban is, amely egészségkárosodást okozhat. Bár léteznek olyan eljárások, amelyekkel a nagy mennyiségű nehézfémet el lehet távolítani a vizekből, de ezek sajnos nem alkalmazhatók kis mennyiségek esetén. A rhode island-i Brown Egyetem kutatói két eljárás kombinálásával egy olyan módszert fejlesztettek ki, amelynek segítségével az igazán kicsi nehézfémtartalom is eltávolítható a vízből.

A ciklikus elektrolitos kinyerés/precipitáció (CEP) eljárásának magában foglalja a víz nehézfém-koncentrációjának növelését mindaddig, míg az elég nagy nem lesz ahhoz, hogy eltávolítsák.

Az eljárás során a fémszenyezett vizet egy tartályba töltik, ahol savat vagy lúgot adnak hozzá, így megváltozik a víz pH-értéke, melynek hatására a vízben lévő nehézfém kicsapódik, és a tartály fenekére süllyed. A keletkező tiszta vizet kiszivattyúzzák a tartályból, és újabb adag szennyezett víz kerül a helyére.

Ez az eljárás önmagában is ígéretesnek tűnik, de a kicsapódott nehézfém veszélyes iszapot képez a tartály fenekén, amelyet nehéz biztonságosan tárolni, illetve megsemmisíteni. Ezért van egy második fázisa is a CEP-nek.

Amint a tartályban lévő iszap nehézfém-koncentrációja elég nagy lesz, egy olyan berendezésbe kerül, ahol alávetik az elektrolitos kinyerés eljárásának, melynek során elektromos áram segítségével a fémionok stabil, szilárd és könnyen eltávolítható állapotba kerülnek. A megmaradt víz visszakerül az első tankba, ahol a maradék nehézfém-tartalom nagy részét kinyerik belőle, innen pedig egy másik tartályba folyatják, ahol további eljárásokkal tisztítják meg a vizet a nehézfémtől.

Az eljárás tesztelése során a szennyezett vízminták kadmium-, réz- és nikkeltartalmát az EPA (Environmental Protection Agency) által előirt mennyiség közelébe vagy az alá tudták csökkenteni. A projektvezető Joseph Calo professzor szerint a CEP eljárásával a víz ólom-, higany és óntartalmát is el lehet távolítani. Katt a teljes képért!

Forrás: http://www.gizmag.com

Rovat további cikkei

Látványos kép készült a Jupiter viharairól

Látványos kép készült a Jupiter viharairól a NASA Juno nevű űrszondája...

2019.03.24. - 19:44 tovább »

Károsodott idegsejteket javítottak ki két állatkísérletben

Károsodott idegsejteket javítottak ki egerekben amerikai és kanadai...

2019.02.19. - 10:07 tovább »

IBM kutatás: a magyarok megbíznak a mesterséges intelligenciában

Tíz emberből kilenc már hallott a mesterséges intelligenciáról (MI)...

2018.12.17. - 14:49 tovább »

Friss cikkek

Heti két óra a természetben a jó egészség elengedhetetlen feltétele

Heti két óra eltöltése a természetben jelentősen növeli az egészséget,...

2019.06.15. - 12:00 tovább »

Kevesebb repülésre biztatnak svéd kutatók

Kevesebb repülésre biztatják a turistákat svéd kutatók, akiknek - most...

2019.05.27. - 07:15 tovább »

Jelentősen megnőtt a nyílt óceánban lévő műanyaghulladék mennyisége...

Jelentősen megnőtt a nyílt óceánban lévő műanyaghulladék mennyisége...

2019.04.18. - 10:11 tovább »