Technika

Kiegészítő motor a hagyományos kerekesszékeknek

A japán WHILL cég kifejlesztett egy olyan eszközt, amelynek segítségével bármely hagyományos, kézi hajtású kerekesszék elektromos lehet. A WHILL-t – a termék is ezt a nevet kapta –, mely leginkább egy óriási fülhallgatóra hasonlít, a Tokyo Motor Show-n mutatták be.

A WHILL-ben oldalanként egy-egy 24 voltos agymotor van, melyet a kerekesszék kerekeihez lehet erősíteni. Tartozik hozzájuk egy lítium-ionos akkumulátor is, melynek hatótávolsága kb.30 kilométer, és nagyjából 2 óra alatt feltölthető. A WHILL-lel elérhető végsebesség 20 km/óra, kormányozni pedig a testsúly egyik, illetve másik oldalra helyezésével lehet.

A fejlesztők szerint eljött az idő, hogy a WHILL-t terepen is kipróbálják, így most jelentkezőket várnak, akik szívesen részt vennének az éles tesztelésben. Ez azért is fontos lenne, mert a felhasználók visszajelzései sokat segíthetnének a WHILL ideális kialakításában, így a tömeggyártásra egy olyan verzió indulhatna, amely kényelmes, biztonságos és hatékony.

Bár a fejlesztés csak most kezdődik igazán, reméljük egy praktikus kis kiegészítő lesz belőle, amivel könnyebb lehet majd a kerekesszékes közlekedés.

Egy rövidke videó a WHILL-ről:YouTube előnézeti kép

És egy hosszabb (japánul tudók előnyben):