Technika

Low-tech zuhanyzó a harmadik világ számára

A harmadik világ számos részén a vízhiány és a túlélésért folytatott küzdelem mellett a melegvízben való zuhanyzás egyszerűen luxusnak számít, holott a tiszta víz és a higiénia hiánya a legrosszabb esetekben betegségek terjedéséért tehető felelőssé. Másrészről a fejlődő világ tele van a félrement high-tech „megoldások” maradványaival, és olyan félbemaradt projektekkel, melyeknek a vesztét a szükséges technológia és a szakemberek hiánya okozta.

Michael Kilbane „a legegyszerűbb megoldás a legjobb” elvétől vezérelve, és persze a fenntarthatóság szempontjait is figyelembe véve dolgozta ki egy „low-tech” zuhanyzó ötletét, kifejezetten a harmadik világ számára. A Kilbane által javasolt zuhanyzó megépítéséhez mindössze egy 20 literes (feketére festett) kannára, egy kötélre, egy egyszerű csigás emelőrendszerre és egy lavórra van szükség.

A kanna azért fekete, hogy jobban elnyelje a Napból származó hőt. A „zuhanyrózsa” 48 darab két milliméter átmérőjű apró lyukból áll, melyet a kanna alján kell kifúrni. Ha a kanna kupakját kicsit letekerjük, akkor a víz kifolyik ezeken az apró lyukakon, ám amikor a kupak rendesen rá van tekerve a kannára, az apró furatok elég kicsik ahhoz, hogy a megakadályozzák a víz szivárgását. Ezt mutatja be a következő videó is.

Ha a kupakot kitekerjük, a kannából elkezd folyni a víz – nagyjából 1,4 liter másodpercenként, így Kilbane zuhanyzója kb. 16 percnyi zuhanyzást tesz lehetővé. A zuhanyzó biztosítja a jobb személyes higiéniát, egyszerű használni, és a korlátozott vízmennyiség okos felhasználást teszi lehetővé, sőt, könnyen elérhető, olcsó anyagokból megépíthető.

Forrás: http://www.earthtechling.com