Technika

Környezetbarát csomagolás mezőgazdasági melléktermékekből

Az Ecocative Design nem gyártja a csomagolóanyagot, hanem növeszti. Az EcoCradle néven futó termékük egy olyan csomagolóanyag, amely mezőgazdasági melléktermékekből és micéliumból, vagyis gombafonalakból áll. A „gyártási” folyamat egyszerű: a gombafonalak 5-7 nap alatt megemésztik a mellékterméket a sötétben, így egy csodás struktúra jön létre, melyben a gomba mintegy természetes ragasztóként viselkedik.

Az EcoCradle útja a gazdaságokon kezdődik: a növényeknek vannak olyan részei, amelyek sem emberi, sem állati fogyasztásra nem alkalmasak, tehát nincs gazdasági értékük. Az Ecovative megtisztítja és előkészíti ezeket a növényi alapanyagokat, és beoltja a spóra gombával. A keveréket ezután formákba öntik, és elkezdődik a csomagolóanyag születése.

A gomba elkezdi benőni és emészteni a növénymaradványt, ez a folyamat kb. egy hétig tart, és nem igényel sem fényt, sem vizet, sőt, a folyamat során semmilyen kőolajszármazékot nem használnak fel. Az eljárásban az a legszebb, hogy bármilyen alakú végterméket elő lehet vele állítani.

Az utolsó lépés a kész anyag szárítása, valamint hőkezelése, amivel megállítható a növekedési folyamat. Ennek a végső fázisnak köszönhetően biztosítani lehet, hogy az anyag spóramentes, és más allergén anyagoktól mentes legyen.

Érdekesség az EcoCradle-lel kapcsolatban, hogy minden köbhüvelyk (16,39 köbcentiméter) anyagban kb. 13 kilométernyi gombafonal található. Az EcoCradle tökéletes helyettesítője lehet például a hungarocell, vagy más műanyagból készülő helykitöltő anyagoknak. A gombafonalakból és növényi alapanyagokból készített csomagolóanyag teljes mértékben lebomlik, megújuló, vagyis az egészséges ökoszisztéma részét képezi. Ráadásul a „gyártás” is környezetbarát: a New York állambeli Green Islanden található gyár vízenergiát használ, és a növekedési folyamat szobahőmérsékleten és átlagos nyomás mellett lezajlik.

Via AskNature

+ Ecovative Design