Technika

A napelemes OLED kijelző segít feltölteni az okostelefonokat

Egy-egy technikai újdonság láttán – legyen szó például okostelefonokról – az egyszerű földi halandók sokszor tehetik fel maguknak a költői kérdést: „Hova fejlődhet még mindez?” Persze az avatottabbak jól tudják, hogy mindig van hova fejlődni, régóta cél már egy önfenntartó okostelefon kifejlesztése. Bár egy soha le nem merülő kütyüre még valószínűleg nagyon sokat kell várni, de a Cambridge Egyetem kutatói megtették az első lépést önfenntartó készülék kifejlesztése felé.

Az IEEE (Institute of Electrical and Electronics Engineers) ösztöndíjas Arokia Nathan által vezetett csapat ugyanis megalkotta egy olyan okostelefon prototípusát, amely képes árammá alakítani a környezeti fényt. A prototípusnál alkalmazott napelemek hidrogénezett amorf szilíciumból készültek, és a telefon kijelzőjén belül kaptak helyet.

Az OLED kijelzők az általuk kibocsátott fénynek mindössze 36%-át vetítik egyenesen előre, a többi pedig megszökik a széleken, vagyis a fény 64%-a kárba veszik. A kutatók ezért azon dolgoztak, hogy ezt a „megszökő” fényt is hasznosítani lehessen, mégpedig úgy, hogy a kijelző hátuljára és oldalára is napelemeket építettek be. De terveztek még a készülékbe egy vékony tranzisztoros áramkört is, amellyel el lehet simítani a napelemek által termelt feszültségcsúcsokat, mivel azok károsíthatják a telefon akkumulátorát. A cambridge-i Centre of Advanced Photonics and Electronics-szel együtt pedig kifejlesztettek egy vékony szuperkondenzártort is, amellyel átmenetileg lehet tárolni a napelemek által megtermelt energiát.

A fotovoltaikus elemekből, tranzisztorokból és szuperkondenzátorból álló rendszer átlagos hatékonysága 11%, maximális hatékonysága pedig 18%. Ez az okostelefon-használóknak azt jelenti, hogy ugyan kevesebbszer, de azért még kell tölteni a készülékeket. A kutatókra pedig még sok munka vár, hogy egy hatékonyabb rendszert építsenek ki, Nathan egy mikro-elektromechanikus rendszer (MEMS) alapú technológiában gondolkodik, amellyel a mozgás energiát lehetne hasznosítani. Ami pedig a soha le nem merülő okostelefont illeti, ne akarjuk fél lábon kivárni.

Forrás: Physorg.com