Technika

Hőszigetelt zsákok az energiatakarékos főzésért

A képlet egyszerű: ha rövidebb ideig használjuk a gáztűzhelyet, vagy villanytűzhelyet, akkor kevesebb energiát használunk el. De hogyan főzzünk meg egy pörköltet úgy, hogy csak két percig égetjük a gázt az étel alatt? Például a Wonderbaggel, egy hőszigetelt zsákkal.

A Wonderbag egyszerű megoldást nyújt az energiával való spórolásra, elsősorban a fejlődő országokban, ahol az energia- és vízforrások végesek, vagyis mindig jól jön egy takarékos megoldás. Az okos kis eszköznek köszönhetően elég az ételt csupán pár percig forralni, aztán a gázról a zsákba helyezve hagyhatjuk megfőni az ételt, ennyi az egész.

A Wonderbagnek számos előnye van: azon túl, hogy a főzéshez használt energia mennyiségét 30%-kal is csökkentheti – így természetesen pénzt is lehet spórolni vele –, csökkenti a kibocsátott szén-dioxid mennyiségét, valamint az égés során keletkező füst mennyiségét is. Ezen túl a Wonderbag megakadályozza, hogy az étel odaégjen, sőt, még a vízzel is lehet spórolni a zsák által: mivel a Wonderbag kellően szigetelt, nem engedi, hogy a víz elpárologjon, vagyis kevesebb víz szükséges az étel elkészítéséhez. Továbbá csökkenti a konyhában előforduló balesetek számát is, hiszen csökkenti a nyílt láng használatának szükségességét.

A Wonderbag a lassú főzést teszi lehetővé, így számolni kell azzal, hogy az ételek elkészítési ideje megnő, ha a szigetelt zsákot használja az ember: ha a tűzhelyen a hús 20 perc alatt megfő, a Wonderbagben öt órára van szüksége. De mivel abban az öt órában rá se kell nézni az ételre, tulajdonképpen egy kis szabad időt lehet nyerni a zsákkal.

A csodazsákot elsősorban a fejlődő országok háztartásainak tervezték, itt már nagyjából 150 000 van belőle használatban. Ez a szám azonban az elkövetkezendő öt évben akár ötmillióra is nőhet, ennyit rendelt meg ugyanis az Unilever a zsákokból, melyeket egy kampány keretein belül fog majd szétosztani.

Via psfk.com