Technika

Mozgásenergiából táplálkozó vezeték nélküli egér

Az alapvetően egy inspiráló tény lehet, hogy bizonyos tárgyak funkciója csak akkor érvényesül, ha ide-oda mozgatjuk őket. Ilyen esetekben a mozgásenergia adott, amit pedig ki lehet használni az adott tárgy működéséhez szükséges áram megtermelésére. Ez az elképzelés áll a Leaf vezeték nélküli egér koncepciója mögött is.

Lu Hairong és Zhang Xuehui tervei szerint a Leaf saját magát látja el árammal: az egérben három apró fémgolyó található, ahogy mozgatjuk az egeret, ezeknek a kis golyóknak a mozgása indukálja az áramot. Vagyis az egér használat közben termeli meg magának az energiát.

A Leaf koncepciójának a legnagyobb előnye, hogy rengeteg elemet lehet megspórolni vele. Köztudott, hogy bár a vezeték nélküli egerek egy oldalról igazán praktikusak – élvezhetjük a kábelek hiányából fakadó szabadságot –, másik oldalról viszont elég sűrűn szorulnak elemcserére. Ám ez sem pénzügyileg, sem pedig a környezet szempontjából előnyös. A Leaffel viszont élvezhetnénk a vezeték nélküliség adta kényelemet, a boltba szaladgálás és a környezet terhelése nélkül.

Forrás: Yanko Design