Technika

Lebomló csomagolóanyag élelmiszereknek

2012.02.08. - 16:11  |  Nincs hozzászólás

Az izraeli Tipa olyan biológiai úton lebomló csomagolóanyagot fejlesztett ki, amely annyi idő alatt bomlik le, mint a banán vagy a narancs, vagyis körülbelül 180 nap alatt. Ez nagyságrendekkel jobb idő, mint amennyit az eddig étel- és italcsomagolások produkálnak, ezeknél ugyanis évszázadokba is beletelhet, míg visszafogadja önmagába a természet.

„Manapság a lebomló anyagokat eldobható evőeszközök és tányérok, bevásárlószatyrok, illetve különböző műanyag zsákok gyártásához használnak, de étel- és italcsomagolásokhoz nem. Ez főként azért van, mert a biológiai úton lebomló anyagok nem felelnek meg a minőségi elvárásoknak: túl gyengék, nem elég rugalmasak vagy éppen veszélyes anyagokat tartalmaznak. Emiatt az élelmiszeripar a mai napig műanyagot kénytelen használni” – mondta a Tipa társalapítója és ügyvezető igazgatója, Daphna Nissenbaum.

A Tipa által használt anyag polimerek keveréke, melyeket műanyag minőségű rugalmas, illetve kemény csomagolóanyag gyártásához használnak. Ezek a polimerek az élelmiszergyártás melléktermékei. A Tipa anyaga megfelel a csomagolásokat illető minden minőségi elvárásnak: „rugalmas, léghatlan és hőálló, vagyis mindenféle élelmiszer csomagolására alkalmas” – tette hozzá Nissenbaum.

A tesztelési fázis során a lágy állagú élelmiszerek – mint például a mogyoróvaj, vaj vagy lekvár – csomagolására már korábban alkalmasnak találták az új anyagot. „A léghatlan, valamint víz- és páraálló anyag kifejlesztése kétévnyi kutatás és kísérletezés eredménye, és már ott tartunk, hogy a folyékony élelmiszerek csomagolására is alkalmasnak találtuk az anyagot” – mondta Nissenbaum, aki azt is hozzátette, hogy néhány vállalat már megbízta a Tipa-t a termékeikre szabott csomagolások legyártására.

A Tipa jelenleg a második kutatási és fejlesztési fázisban van, mivel az újabb cél az italoknál is használható csomagolóanyag kifejlesztése. Nissenbaum szerint a folyadékok csomagolására is biológiai úton lebomló anyag létrehozása vállaltuk fő kihívása, hiszen az italoknál az egyszerűség kedvéért a legtöbb gyártó műanyag palackot használ. Ha minden a terv szerint zajlik, akkor a Tipa csomagolói legkésőbb az év végig a szupermarketekbe kerülnek.

Forrás: 3P

Fotók: Tipa

Rovat további cikkei

Látványos kép készült a Jupiter viharairól

Látványos kép készült a Jupiter viharairól a NASA Juno nevű űrszondája...

2019.03.24. - 19:44 tovább »

Károsodott idegsejteket javítottak ki két állatkísérletben

Károsodott idegsejteket javítottak ki egerekben amerikai és kanadai...

2019.02.19. - 10:07 tovább »

IBM kutatás: a magyarok megbíznak a mesterséges intelligenciában

Tíz emberből kilenc már hallott a mesterséges intelligenciáról (MI)...

2018.12.17. - 14:49 tovább »

Friss cikkek

Heti két óra a természetben a jó egészség elengedhetetlen feltétele

Heti két óra eltöltése a természetben jelentősen növeli az egészséget,...

2019.06.15. - 12:00 tovább »

Kevesebb repülésre biztatnak svéd kutatók

Kevesebb repülésre biztatják a turistákat svéd kutatók, akiknek - most...

2019.05.27. - 07:15 tovább »

Jelentősen megnőtt a nyílt óceánban lévő műanyaghulladék mennyisége...

Jelentősen megnőtt a nyílt óceánban lévő műanyaghulladék mennyisége...

2019.04.18. - 10:11 tovább »