Technika

Lebomló csomagolóanyag élelmiszereknek

Az izraeli Tipa olyan biológiai úton lebomló csomagolóanyagot fejlesztett ki, amely annyi idő alatt bomlik le, mint a banán vagy a narancs, vagyis körülbelül 180 nap alatt. Ez nagyságrendekkel jobb idő, mint amennyit az eddig étel- és italcsomagolások produkálnak, ezeknél ugyanis évszázadokba is beletelhet, míg visszafogadja önmagába a természet.

„Manapság a lebomló anyagokat eldobható evőeszközök és tányérok, bevásárlószatyrok, illetve különböző műanyag zsákok gyártásához használnak, de étel- és italcsomagolásokhoz nem. Ez főként azért van, mert a biológiai úton lebomló anyagok nem felelnek meg a minőségi elvárásoknak: túl gyengék, nem elég rugalmasak vagy éppen veszélyes anyagokat tartalmaznak. Emiatt az élelmiszeripar a mai napig műanyagot kénytelen használni” – mondta a Tipa társalapítója és ügyvezető igazgatója, Daphna Nissenbaum.

A Tipa által használt anyag polimerek keveréke, melyeket műanyag minőségű rugalmas, illetve kemény csomagolóanyag gyártásához használnak. Ezek a polimerek az élelmiszergyártás melléktermékei. A Tipa anyaga megfelel a csomagolásokat illető minden minőségi elvárásnak: „rugalmas, léghatlan és hőálló, vagyis mindenféle élelmiszer csomagolására alkalmas” – tette hozzá Nissenbaum.

A tesztelési fázis során a lágy állagú élelmiszerek – mint például a mogyoróvaj, vaj vagy lekvár – csomagolására már korábban alkalmasnak találták az új anyagot. „A léghatlan, valamint víz- és páraálló anyag kifejlesztése kétévnyi kutatás és kísérletezés eredménye, és már ott tartunk, hogy a folyékony élelmiszerek csomagolására is alkalmasnak találtuk az anyagot” – mondta Nissenbaum, aki azt is hozzátette, hogy néhány vállalat már megbízta a Tipa-t a termékeikre szabott csomagolások legyártására.

A Tipa jelenleg a második kutatási és fejlesztési fázisban van, mivel az újabb cél az italoknál is használható csomagolóanyag kifejlesztése. Nissenbaum szerint a folyadékok csomagolására is biológiai úton lebomló anyag létrehozása vállaltuk fő kihívása, hiszen az italoknál az egyszerűség kedvéért a legtöbb gyártó műanyag palackot használ. Ha minden a terv szerint zajlik, akkor a Tipa csomagolói legkésőbb az év végig a szupermarketekbe kerülnek.

Forrás: 3P

Fotók: Tipa