Technika

Mesterséges fákkal a klímaváltozás ellen?

A Columbia Egyetem geofizikai professzora, Klaus Lackner szerint lehetséges, hogy hat-hét éven belül az ún. mesterséges fáival lehetne felvenni a harcot a klímaváltozás ellen, mégpedig hatékonyan és olcsón. A mesterséges fája egy olyan torony, amelyen különböző szorbensek vannak, amelyek ezerszer annyi szén-dioxidot képesek elnyelni a légkörből, mint egy ugyanakkora fa.

Lackner szerint a mesterséges fák nemcsak hatékonyak, hanem még takarékosak is: egy tonna szén-dioxid elnyelése mindössze 30 dollárba kerülne a professzor számításai szerint. Lackner mesterséges fáival mind a különböző járművek által, mind pedig az ipari tevékenységek során a levegőbe kerülő szén-dioxid mennyiségét szabályozni lehetne. Ráadásul az elnyelt szén-dioxid tárolása nem kerülne pénzbe, amennyiben a mezőgazdaságban, vagy valamilyen ipari tevékenység során felhasználják.

Hasonló zártláncú rendszert képzelt el a szintén a Columbián tevékenykedő két professzor is. Graciela Chichilnisky és Peter Eisenberger szűrőszerű struktúrákat mutatnak be, melyek szintén szorbensek segítségével nyelnék el a levegő szén-dioxid-tartalmát. Ezek a szűrőszerű szerkezetek közvetlenül a szén-dioxidot kibocsátó létesítmények – például erőművek – mellett lennének. Chichilnisky és Eisenberger koncepciójának egyik előnye az, hogy alacsony üzemi hőmérsékleten működik, amelyet az erőművek hűtőberendezése által kibocsátott hővel biztosítani lehet. És szintén jó célra használja fel az elnyelt szén-dioxidot.

Az elnyelt szén-dioxidot hidrogénnel keverve szénhidrogént lehetne létrehozni, melyet üzemanyagként lehet hasznosítani. De akár algákat is lehet táplálni a szén-dioxiddal, így szintén az üzemanyaggyártás során lehetne hasznát venni.

Forrás: Sustainable Cities Collective