Technika

A fotovoltaikus piac mozgolódik Európában is

A nap hőjéből nyert energiát későbbi felhasználásra tároló berendezések új generációi képviselik az ágazat legnagyobb bemutatóján, a héten Münchenben megnyílt Intersolar 2012-ön a fő attrakciót.

A szaksajtó több ilyen megoldásról is beszámol(például a Saft-Nedap és a Schott lithiumionos elemei), annak a reményének adva hangot, hogy ezek az új megoldások a napenergiát hasznosító háztartások érdeklődése révén fellendíthetik majd a piacot.

Mert jóllehet a világban a napenergia hasznosítására irányuló akciók szaporodnak, Európában tavaly megtorpanást lehetett tapasztalni. Az Nap hőenergiáját hasznosító ipar Európai Szövetsége épp az Intersolar alkalmából tette közzé piaci jelentését 2011-ről, amelyben kontinens szinten nem tud számottevő piaci fejlődésről beszámolni, hanem megállapítja: a piaci feltételek meglehetősen eltérőek voltak az egyes államokat tekintve. Ugyan összesen 2,6 GWth nagyságrendű új kapacitásokat létesítettek Európában, amelyekkel már ennek mintegy tízszerese az összkapacitás, de egyes országokban eléggé elhanyagolják a napenergetikai kapacitások fejlesztését. Vannak ugyanakkor országok, ahol az ágazat lendületbe jött: például Lengyelországban 140 MWth új kapacitás létesült, azaz mintegy 200 ezer négyzetméternyi új, nappanelekkel borított felület – olvasható a szövetség, azaz az estif.org internetes portálján.

Ugyanakkor a dél-európai országokban a tavaly létrejött új kapacitások nagysága nem volt nagyobb a 2010. évinél, egyedül Görögország kivételével.