Technika

Az első tökéletes észak-amerikai repülés

Tökéletes repülést iktattak az Air Canada légitársaság programjába, bár ennek az utasok fedélzeti érzetéhez jóformán semmi köze nincs, nem volt – derül ki az Air Traffic Management.net jelentéséből.

A társaság repülőgépével csinálták a hét elején a hír szerint az első észak-amerikai határon túli tökéletes repülést, mert minden lehetséges szempontot igyekeztek betartani a takarékos és környezettudatos repüléshez.
Tökéletessége elsősorban abban áll, hogy a szokásos járatokhoz képest a CO2-kibocsátást igyekeznek csökkenteni, legalább 40 százalékkal.

A legtakarékosabbnak ismert modellt, az Airbus A319-et választották ki arra, hogy Torontóból Mexikóvárosba szálljon, mégpedig a légiközlekedés irányításában ismert legjobb megoldások alkalmazásával annak érdekében, hogy már röppályájának megválasztásával is a gép szennyezőanyag-kibocsátása a lehető legkisebb legyen.

A repülőgépet egy bio-üzemanyag keverék hajtotta, a „bio rész” a teljesnek mintegy felét alkotta és használt étolajból állították elő a jelenlegi legkorszerűbb technológiát (a SkyNRG cégét) használva.

A repülőgép számára kiválasztották a lehető legközvetlenebb útvonalat célállomásához, mindeközben a leghatékonyabb „vertikális repülési profilt” és a Folyamatos Ereszkedési megoldást (CDA) alkalmazva, amelyek a hangszennyezést is csökkentik. Mindezt kiegészítette az egymotoros földi mozgatás, valamint  megelőzte a repülőgép teljes felületi tisztítása, a könnyű súlyú belső felszerelés kiválasztása.