Technika

Az IBM forró vízzel hűti a szuperszámítógépét, hogy energiát spóroljon

40 százalékkal kevesebb energiára van szükség az IBM új szuperszámítógépének hűtéséhez, köszönhetően a forró vizes hűtésnek. A cég a Leibniz Supercomputer Centerrel fogott össze, hogy megvalósítsák a projektet.

Nem újdonság az eljárás, miszerint levegő helyett forró vízzel hűtik a nagy kapacitású számítógépeket: az IBM már 2008-ban is ezt az eljárást alkalmazta a Power 575 névre hallgató gép esetében.

Mint minden zöld technológia, ez is hatalmas fejlődésen esett át az elmúlt években, és az IBM most a müncheni Leibniz Supercomputer Centerrel lépett együttműködésre, hogy a SuperMUC hűtéséről gondoskodjon: a forró vizes hűtésnek köszönhetően 40 százalékkal kevesebb energiára van szükség a feladat ellátásához, mintha levegővel hűtenék a szuperszámítógépet.

A hőt később a Leibniz Supercomputer Center campusának fűtésére használják fel, és ezzel éves szinten 1.25 millió dollárt spórolnak meg a fűtésszámlán.

„Az idei évben 100 százalékban fenntartható forrásból kell beszereznie az energiát minden olyan intézetnek Németországban, melyet az állam alapított”- mondta Prof. Dr. Arndt Bode, az intézet igazgatóságának elnöke.

„A SuperMUC segíteni fog nekünk abban, hogy tartsuk magunkat az elkötelezettséghez, miközben a legjobb minőségű lehetőséget biztosítja a tudományos közösség számára ahhoz, hogy elméleteket teszteljenek, kísérletezzenek, és úgy adjanak előrejelzéseket, mint soha azelőtt.”

A ZDNet jelentése szerint az LRZ SuperMUC nevű rendszer alapja egy IBM System x iDataPlex Direct Water Cooled dx360 M4 szerver, és több mint 150 000 magot tartalmaz; csúcsteljesítménye elérheti a három petaflopot is – ez nagyjából 110 000 személyi számítógép teljesítményének felel meg.

Bruno Michel, az IBM termo hűtéssel kapcsolatos kutatásokért felelős menedzsere elmondta, hogy a technológia zsugorodásával együtt abban reménykednek, hogy előbb-utóbb zéró emissziós személyi számítógépeket tudnak előállítani.