Technika

Kétkerekűeknek szánt Start-Stop megoldást találtak

Rövidesen szélesebb körben megjelenhet a StopGo rendszer a kétkerekű járműveknél is. A fogyasztást és a CO2-kibocsátást az autóknál a mérések szerint legalább 5-6 százalékkal csökkentő megoldás motorkerékpárokra, illetve robogókra kifejlesztett friss változatát az SKF nemzetközi vállalat jegyzi.

Egy olyan megoldást dolgoztak ki, amely gyakorlatilag minden kétkerekű motoros járműbe beépíthető, azaz a régebbi járgányokat is utólag fel lehet szerelni a StopGo blokkal. A rendszer számára nem jelent problémát, milyen nagyságú motorról van szó.

Az SKF, amely a csapágy-gyártásban tartozik a világ vezető vállalati közé, nem véletlenül a csapágyat választotta ki, hogy a szenzoros szerkezet központi eleme, a „megállás-indulás üzenet közvetítője” legyen. A kis szerkezetet ennek megfelelően úgy kell a kerékagyba beszerelni, mint amikor csapágyat szerelnek és a forgó elem háza egyszerű konnektor által kötődik az elektronikai rendszerhez, illetve annak megfelelő egységéhez.

Az eurekamagazine.co.uk szakportál annyit közöl még az újdonsággal kapcsolatban, hogy a modul digitálisan közli a sebességadatot, tekintettel arra, hogy a ma használt kétkerekűek már a digitális sebességmérőket alkalmazzák inkább az analóg mérők helyett, továbbá vele egy a korábbinál sokkal kisebb súlyú csapágy+sebességmérő megoldást talált a járművek első kerekére.