Technika

Energiatakarékos italautomatával rukkolt elő a Coca-Cola

Apróságnak tűnhet az, hogy az automaták hűtésével babrál egy akkora konszern, mint a Coca-Cola, de ha végiggondoljuk azt, hogy mennyi szerkezet található a bolygón, akkor egész más képet kapunk.

Az A011 jelű gép a nap 16 órájában tartja kellemes hőmérsékleten az üdítőket és szódákat, mindezt úgy, hogy csak éjszaka kapcsol be hűtés, amikor kisebb a város energiafelhasználása, és nagyobb az elérhető kapacitás. A közösen fejlesztett berendezés nyolc órán keresztül használ áramot a hűtésre, ellentétben a hagyományos automatákkal, melyek egész nap üzemelnek – számolt be az engadget.com.

A környezetbarát(abb) gépben tárolt italok hőmérséklete csak enyhén emelkedik nap közben, így azok fogyasztása garantáltan kellemes még a nap végén is. Ezt a vákuumos szigetelésnek, és az ebből következő légmentes zárásnak tudhatjuk be.

Mindez egyelőre csak elmélet, de még ezen a nyáron éles bevetésre kerül két A011-es Japánban: egy kéthónapos próbaüzem keretében fogják tesztelni a berendezéseket az szigetország két legforróbb tartományában. Az egyiket Tajimi városában, a másikat Kumagayában lehet majd kipróbálnia a vevőknek.

A Fuji és a Coca-Cola is bizakodó, és ha beválnak a gépek, akkor még jobban csúcsra hegyezik őket, és megpróbálják növelni a 16 órás kapacitást.

Fotó: Coca-Cola/Facebook