Technika

Bosszantó lemaradás az energiaosztályok ismeretében

A vásárlóknak egyes országokban általában fogalma sincs róla, hogy egy háztartási nagygép „A+++” energia-osztályzata mennyivel takarékosabb, illetve mennyivel kisebb CO2-kibocsátású, mint a csupán „A” osztályzatúé.

Egy a klímaváltozás ellen tevékenykedő csoport, a Global Action Plan (GAP) vezetője szerint az „A” energiahatékonysága akár 70 százalékkal is elmaradhat az „A+++” berendezések hatékonyságától.

Az edie.net híre szerint két nagy gyártó, a Bosch és a Siemens most azon munkálkodik, hogy a fogyasztók – legalább is Nagy-Britanniában – megismerhessék, mennyire is hatékonyak a legjobb energiaosztályba sorolt hűtőszekrények vagy tűzhelyek, hiszen hamarosan elérkezik az az idő, amikor az európai szabványoknak energiahatékonysági szempontból az „A” minősítésű berendezések már nem felelnek majd meg.

A technológiát a „szuperhatékony” háztartási berendezésekhez ugyanis már birtokolják a gyártók, de az energiaosztályozás rendszere még lemaradt, így a vásárlók bizonytalanok és bizalmatlanok ezen kategóriákkal kapcsolatban. Ennek eredménye, hogy a leghatékonyabb technológiájú berendezéseket például Nagy-Britanniában visszafogottan vásárolják, összehasonlítva a német vagy a francia értékesítési tapasztalatokkal.

A hír szerint az ősszel a brit kiskereskedőkre vonatkozó akciótervet készülnek a törvényhozás elé vinni, elsősorban a szigetországi lakosság megfelelő tájékoztatása érdekében.