Technika

Kivonható a levegőből a szén-dioxid

A Georgia Institute of Technology kutatói új technológiát fejlesztettek ki, melynek köszönhetően eltávolítható a légkörből a kibocsátott szén-dioxid.

A korábban alkalmazott eljárások általában a keletkezés helyén, füstszűrő-berendezések segítségével próbálták megakadályozni, hogy szén-dioxid kerüljön a levegőbe, az új módszer viszont lehetővé teszi, hogy a már kibocsátott szennyezést felszámolják. A kutatók eredményeit a Global Thermostat Co. kisérleti üzemében tesztelik.

A technológia lényege, hogy a kerámia méhsejt-szerkezetre felvitt módosított szilikagél megköti a rajta átáramló levegőből a szén-dioxidot.

David Sholl professzor elmondása szerint, ha az eddig használt szűrőberendezések el is távolítanák a füstgázban található összes szén-dioxidot, akkor is csak mérséklődne a kibocsátás, ezért van szükség további, a levegő közvetlen tisztítását biztosító eljárásokra.

A tudósok számításai alapján a módszer nemcsak hatékony, hanem költségkímélő is: egy teherhajókon használt konténer méretének megfelelő szűrőegység évente mintegy ezer tonna széndioxidot távolíthat el a levegőből, miközben működési költsége tonnánként mindössze száz dollár.

Forrás: http://www.ecoseed.org