Technika

„Szuperellenálló” növények

Ha a szélsőséges körülmények között élő fajok gyökereiben található gombákat, baktériumokat és vírusokat átültetik a normál időjárási viszonyokhoz szokott növényekbe, azok ellenállóvá válhatnak az extrém szárazsággal szemben – állítja a Washingtoni Egyetem és az Új-Mexikói Állami Egyetem közös kutatócsoportja.

Russel Rodriguez munkacsoportja 2002-ben felfedezett egy fűfélét, amely a Yellowstone melegvízű forrásainál nő, közel 70°C-os forróságban. A tudósok megvizsgálták a növényt, eltávolították a belsejében élő gombákat, és megállapították, hogy a növény elvesztette hőtűrő képességét.

Később a gombák hatékonyságát búzamagokon tesztelték, amelyek a mikroorganizmusoknak köszönhetően 70°C-on és a növekedéshez normál esetben szükséges vízmennyiség felét felhasználva is életben maradtak, ráadásul már 24 órával később látható volt, hogy a gombák spóráival kezelt magok több és hosszabb gyökeret eresztenek.

Mary Lucero, az Új-Mexikói Állami Egyetem kutatója kiemelte, hogy bár az eddig elért eredmények biztatóak, „ahhoz, hogy hétmilliárd ember élelmiszer-igényei kielégíthetőek legyenek és a globális éghajlatváltozás következményeit ellensúlyozhassák”, a biotechnológiának gyorsabban kell reagálnia a változásokra.

Forrás: http://www.inhabitat.com